Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карлово стартират проявите за годишнината от рождението на Апостола

| обновено на 17.07.18 в 10:00

В Карлово продължават проявите, посветени на 181-та годишнина от рождението на Васил Левски. 

Изложба на издания, посветени на Апостола, от последната година се открива в Националния музей, носещ неговото име, в родния му град. 

В Историческия музей в Карлово се открива експозиция със старинни издания от фондовете на музеи, посветени на Левски. 

Вечерта (от 19.30 ч.) на централния площад „20 юли“ тържествено ще бъде връчена тазгодишната Награда на Карлово, която се присъжда вече над 20 години на изявени културни деятели. Кой е нейният носител, се пази в тайна до тържеството довечера. 

Събитието ще завърши с празничен концерт на Биг Бенда на БНР и спектакъл на ансамбъл „Българе“. 

Утре, когато е рожденият ден на Левски и празник на Карлово, проявите продължават през целия ден. 

Директорът на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева припомни празничната програма за 27-ия народен събор в родния град на Апостола и посрещането на участниците в Националния туристически поход "По стъпките на Апостола". 

Литературно-музикалната програма, която музеят е подготвил тази година, включва есе за Васил Левски, участие на детската вокална група "Карловойс", която ще представи свои песни и най-новата си творба, посветена на Апостола, като поздрав за всички гости на Карлово и носителя на наградата на комитета "В. Левски". Тази година призът отива при карловската скулпторка Нина Канарова, разказа Дора Чаушева. 

В традиционния литературен салон ще представим последните книги за Левски и негови сподвижници, излезли през последната година. Тази година в него ще участват с презентации и някои от участниците в туристическия поход "По стъпките на Апостола", посочи директорката на НМ "В. Левски" в Карлово. 

Дора Чаушева разказа, че утре в музея се открива изложбата "Аргонавти на свободата - Гарибалди и българите" на Регионален исторически музей - Варна с оригинално знаме, много снимки и спомени на много българи, сподвижници на Гарибалди. Сред тях са Капитан Петко войвода (Петко Киряков), художникът Димитър Добрович, войводата Хаджи Димитър, карловецът Теофан Райнов и много други. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Дора Чаушева, директор на Националния музей "Васил Левски" в Карлово, е в прикачения файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Млад шофьор загина при тежка катастрофа в район Южен

Млад шофьор загина при тежка катастрофа, станала късно снощи в Пловдив. Млад шофьор загина след удар на БМВ-то му в стълб на бул. Коматевско шосе снощи в Пловдив. Сигналът за тежката катастрофа е подаден на тел. 112 около 22 ч.  Към местопроизшествието са насочени екипи на спешна помощ, полицията и пожарната. Със специализирана техника от..

обновено на 28.08.24 в 09:58

Ден на Траур в с. Червен в памет на трите жертви при катастрофа

Кметът на асеновградското село Червен Атанас Игнатов обяви днес ден на траур в памет на трите жертви, загинали при катастрофа на пътя Асеновград – Кърджали в понеделник, вечерта. В катастрофата, станала до разклона на село Червен, при челен сблъсък между два автомобила загинаха 34-годишна жена, 57-годишен мъж и неговият спътник на 50 години,..

обновено на 28.08.24 в 09:25

Ново поколение 3D принтер използва УМБАЛ "Св. Георги"

Ново поколение 3D принтер вече е в оборудването на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. С лечението на биопринтера пациенти ще бъдат възстановени с 90 процента тъканни дефекти. Биопринтерната система е нов клон от медицината за работа в хирургична среда, която дава възможност за генериране на 3D био-печатни вложки за третиране и реконструкция..

публикувано на 28.08.24 в 09:25

Сред изключените от ДПС са и областните председатели на Пловдив и Пазарджик

Делян Пеевски определи изключването си от ДПС като противоуставно. " Видях, че е имало сбирка на отцепници от ДПС, които са изключени от парламентарната група, а след като се опитаха да откраднат марката ДПС, загубиха и партийното си качество. Това противоуставно действие показва хора, които живеят в паралелния свят на приказките от сараите...

публикувано на 28.08.24 в 08:10

Младежът с дрога за 150 000 лв остава в ареста

Младежът, хванат с почти 5 кг. наркотик на пазарна стойност около 150 хиляди лева, остава в ареста – реши Пловдивският Окръжен съд.  24-годишният Костадин Генчев бе заловен след наблюдение при полицейска акция на 24 август. Крупното количество синтетичен канабиноид бе открит след обиск на жилището му.   Стоката е била пакетирана и разпределена за..

публикувано на 27.08.24 в 16:00