Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левски е огнивото, запалило Свободата на България

Какво е Левски за България - рожденият ден на  Левски всъщност е рожденият ден на Свободата на България. Той е единственият син, най-великият, който, ако ние българите нямахме Бог, щяхме отново него да изберем,защото той е примерът, надеждата ни, че бъдещите поколения чрез тази връзка с Левски и България ще останат във Времето. И България ще продължи да съществува, заяви заместник-председателят на общинския комитет „Васил Левски“ – Пловдив инж Дончо Дончев. 

Хората го обичат не защото е различен от тях, а защото е дълбоко истински и български. Левски е огнивото, което запали свободата на България и осъществи чрез личния си пример, храбростта, липсата на страх от смъртта. Това е Левски и затова народът го обича и истинските българи се съизмерват с него.

По думите на Дончев младите хора на България още от възрастта си, когато започват да си задават въпросите кои са те, как стоят в тази атмосфера на патриотизъм между истинското и девалвиралото, което им се поднася, са зависими и от словото, което им се поднася. 

И ако те почувстват, че мислещите хора като тях са истински, а те жадуват да чуят истинско слово сред огромното словоизлияние на всякакви думи по интернет и медии, ще открият златните зрънца на истинските слова за Левски. Те ще ги намерят и от златния прах ще изковат златната роза на патриотизма си и обичта си към България. Нарочно използвам тези думи, защото, когато човек е искрен, хората ще му повярват и в това аз съм убеден.

Левски отдавна вече е светец в душата на народа български и дали Църквата ще го канонизира или не, е административен акт. Един англичанин, учил в Пловдив българчета преди време, беше казал, че ако вие българите имате нужда от Бог, вие го имате в лицето на Левски. 

 Имам надежда за патриотизма, който трябва да пренесем като щафета на младото поколение. Виждам погледите на хората, които ще поднесат цвете пред Левски – поглед на признателност, на боготворение пред Левски и искам днес пред паметника на Апостола да дойдат много, много хора.  Днес празнуваме рождения ден на Левски – рождения ден на свободата на България.  

Левски е огнивото, което  запали свободата на България и осъществи чрез личен пример.

  Верую

Стига ми да имам на света

Един оставил и олтар и расо Дякон,

Един метох да имам нейде или  одая,

Където в съдбовен час да зная, че ме чакат.

Над кръст и над пищов във вярност да се закълна

За род и за земя курбан да стана на бесило,

Когато на България потрябвам за огниво! 

Дончо Дончев

Чуйте интервюто от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Само проект на Радев ще даде изход от политическата криза

Нормален е стремежът на партиите да вземат трети мандат, за да осмисли това присъствието им в политиката, обясни амбициите им политологът Слави Василев. Много от нещата, които на пръв поглед изглеждат неправдоподобни, в един момент се случват, но въпреки това шансовете да се създаде правителство в този парламент са нищожни, гласи все пак неговата..

публикувано на 10.07.24 в 11:27

ДПС ще запази цeлостта си заради опасността от предсрочни избори

Целостта на ДПС ще се запази заради опасността от предсрочни парламентарни избори. Тази теза защити Тайфур Хюсеинов от сайта „Обзор нюз“ по повод броженията в партията.  Според него поне дотогава ще бъде заровена томахавката между двете крила в ДПС, но на по-късен етап е възможно да се случат катаклизми в парламентарната им група.  „В..

публикувано на 10.07.24 в 10:51

Време е да се промени скалата на жълт и оранжев код за горещини

Предупредителен жълт код за горещо време издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за територията на цялата страна.  Според прогнозата на НИМХ днес отново ще е слънчево и горещо. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места в Източна България и планинските райони..

обновено на 10.07.24 в 10:09

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53