Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви политическият анализатор Петко Георгиев.  

По думите му, Тръмп е покрил абсолютно всички точки, по които е трябвало да даде подкрепа на Путин за неговите действия в света или поне е подминал с мълчание най-важните от тях и е използвал възможността да нападне собствените си институции в Америка.

Това не беше среща на върха между двама велики лидери.

Путин, известен с каменното си лице и с много сдържаните си реакции, на моменти  не успяваше да дсържи усмивката си от това, което чуваше от Тръмп. Последствията за световната  сигурност, в това число и за България, са преки и изключително негативни.

Самият Тръмп обаче вече започна да дава „заден“ за твърденията си и излъга нещо, което чу целият свят. Каза, че не е виждал причина Русия да се е бъркала в американските избори, а когато се върна вчера се опита да обясни обратното – че не е виждал причина Русия да не се е бъркала в американските избори. Пълен  провал за Тръмп, огромна  пи ар помебда за Путин, това е ясно и по-лош е контекстът.

Ако се върнем с година назад,  откакто Тръмп реално влезе в Белия дом, той направи поредица от неща, които разсипват системата за  световна сигурност, на която стоеше светът през последните десетки години. Той удари по НАТО, заби нож в гърба на Германия, на Англия, започна търговска война с ЕС, излезе от споразумението с Иран, даде картбланш на Русия в Сирия.

Няма точка от външния  дневен  ред на Русия, под която той да не се е подписал.  Поведението на Тръмп, не казвам на американските институции, които се опитват отчасти да неутрализират, поставя западния свят и в частност България в напълно нова ситуация от гледна точка на нашата сигурност. Поведението на Тръмп представлява пряка заплаха за националната сигурност на Европа и на България.

Ситуацията изисква скоростно преосмисляне на системите за взаимно защита и сигурност в рамките на ЕС. Не можем да разчитаме на трансатлантическа солидарност и Европа трябва да се оправя сама срещу сериозни  глобални и регионални заплахи – Путинова Русия, Турция на Ердоган, търговската война със САЩ, покачващото се напрежение в Близкия Изток.  

Основното предизвикателство пред европейските лидери е скоростното изграждане на система за европейска сигурност и ускоряване на сътрудничеството в областта на отбраната, за повишаването на разходите за отбрана., както и засилване на механизмите за координиране в европейската външна политика.

Най-важният резултат от срещата от наша гледна точка трябва да бъде  стартът на ускореното изграждане на нова и самостоятелна, независеща от САЩ система  за европейска сигурност.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55