Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви политическият анализатор Петко Георгиев.  

По думите му, Тръмп е покрил абсолютно всички точки, по които е трябвало да даде подкрепа на Путин за неговите действия в света или поне е подминал с мълчание най-важните от тях и е използвал възможността да нападне собствените си институции в Америка.

Това не беше среща на върха между двама велики лидери.

Путин, известен с каменното си лице и с много сдържаните си реакции, на моменти  не успяваше да дсържи усмивката си от това, което чуваше от Тръмп. Последствията за световната  сигурност, в това число и за България, са преки и изключително негативни.

Самият Тръмп обаче вече започна да дава „заден“ за твърденията си и излъга нещо, което чу целият свят. Каза, че не е виждал причина Русия да се е бъркала в американските избори, а когато се върна вчера се опита да обясни обратното – че не е виждал причина Русия да не се е бъркала в американските избори. Пълен  провал за Тръмп, огромна  пи ар помебда за Путин, това е ясно и по-лош е контекстът.

Ако се върнем с година назад,  откакто Тръмп реално влезе в Белия дом, той направи поредица от неща, които разсипват системата за  световна сигурност, на която стоеше светът през последните десетки години. Той удари по НАТО, заби нож в гърба на Германия, на Англия, започна търговска война с ЕС, излезе от споразумението с Иран, даде картбланш на Русия в Сирия.

Няма точка от външния  дневен  ред на Русия, под която той да не се е подписал.  Поведението на Тръмп, не казвам на американските институции, които се опитват отчасти да неутрализират, поставя западния свят и в частност България в напълно нова ситуация от гледна точка на нашата сигурност. Поведението на Тръмп представлява пряка заплаха за националната сигурност на Европа и на България.

Ситуацията изисква скоростно преосмисляне на системите за взаимно защита и сигурност в рамките на ЕС. Не можем да разчитаме на трансатлантическа солидарност и Европа трябва да се оправя сама срещу сериозни  глобални и регионални заплахи – Путинова Русия, Турция на Ердоган, търговската война със САЩ, покачващото се напрежение в Близкия Изток.  

Основното предизвикателство пред европейските лидери е скоростното изграждане на система за европейска сигурност и ускоряване на сътрудничеството в областта на отбраната, за повишаването на разходите за отбрана., както и засилване на механизмите за координиране в европейската външна политика.

Най-важният резултат от срещата от наша гледна точка трябва да бъде  стартът на ускореното изграждане на нова и самостоятелна, независеща от САЩ система  за европейска сигурност.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37