Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малцина граждани и повече управници на рождения ден на великия българин в Пловдив

Левски ни е нужен повече от всякога

Идеите и прозренията на Апостола не принадлежат само на България

| обновено на 18.07.18 в 15:55

По – малко себе си, повече народа да съхраним.

Да не бъдем безчувствени пред очите разплакани.

Да си кажем кривиците и напред да вървим.

Когато от дребни грижи животът изглежда нелек.

Когато сме слаби и когато заякваме.

Трябваш ни за опора като най – близък човек.

Трябваш ни, Дяконе!

Твойта мярка ни трябва, твоят апостолски жест.

За да узряваме като хора,

За да ни има като народ.

Трябваш ни, Дяконе!

Този фрагмент от стихотворението на поета Христо Гонов „Молитва за Левски“ цитира литераторът Таня Караиванова на честването пред паметника на Васил Левски в Пловдив. 

СнимкаТя посочи, че пленен и просветлен за идеята на Свободата, Левски освобождава най – напред себе си и след това тръгва да освобождава своите братя по съдба, за да ги обвърже и посвети на делото. Преподавателката припомни, че той самият преминава през суровата школа на борбата – от първата легия на Раковски, през турските зандани на Пловдив до знаменосец в четата на Хитов, за да се изкачи до самия връх на народната революция. Да стане неин идеолог, организатор и да остане в паметта на народа като Апостол на Свободата.

Малцина граждани и повече представители на общинската и областната управи събра честването на 181-та годишнина от рождението на великия българин в Пловдив. На паметника му на централната алея на Бунарджика бяха положени венци и цветя под звуците на военен духов оркестър. 

Идеите на Апостола, прозренията му за един по – разумен и човешки свят не принадлежат само на нас, българите, не принадлежат само на България, а на всеки, който иска да живее в мир, разбирателство и добросъседство, убедена е Таня Караиванова. По думите й, и в днешното ни забързано време повече от всякога Левски ни е нужен.

Снимка

Снимка

Снимка

Снимка








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Бетоновоз прегази пешеходец в пловдивския район "Южен"

Пострадалият тежко мъж, който е на 63 години, е откаран в болница.  Движението в участъка на катастрофата се регулира. Пътния инцидент е станал около 12.10 часа на ул. "Димитър Талев".  Предстои 42-годишният шофьор на тежкотоварната машина да бъде тестван за алкохол и наркотици.  Причините и обстоятелствата около катастрофата се изясняват...

публикувано на 19.07.24 в 12:44

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

публикувано на 19.07.24 в 11:22

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево. Днес ще бъде направен последен обход на площта на огъня и екипите ще бъдат изтеглени, като на място ще останат само дежурни, съобщи директорът на Пожарната в Пловдив старши комисар Васил Димов.  В същото време снощи е пламнал огън на билото на Беклемето. Фронтът му не е голям, но е във..

публикувано на 19.07.24 в 08:42

Потушен е пожарът в Априлци

Пожарът край пазарджишкото село Априлци е потушен, няма опасност за селата Щъркелово и Елшица. Огънят тръгна в късния следобед вчера от покрайнините на селото и бързо навлезе в горския масив. В гасенето се включиха противопожарни екипи от Пазарджик, Панагюрище и Пловдив.  Борбата с огъня е продължила до 2 часа тази сутрин. Общата му площ е 2 300 декара,..

публикувано на 19.07.24 в 07:02

Пожарът край Априлци е ограничен

Ограничен е пожарът край панагюрското село Априлци. Няма опасност за селото. По-рано през деня там се запалиха горски масив и сухи треви около него. В гасенето се включиха всички екипи на районната служба в Пазарджик и допълнително екипи от Панагюрище.  Ангажирана е и земеделска техника от селото и района да прави просеки.  За гасенето се..

публикувано на 18.07.24 в 16:59