Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

РЗОК спря 12 пътеки в общинската болница

АГ- отделението в Карлово не приема родилки и болни

| обновено на 20.07.18 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Заявявам, че действията на  директорката на РЗОК – Пловдив д-р Магдалена Петрова са неправомерни, а нейният отказ да подпише договора за 12-те клинични пътеки на АГ отделението в Карлово е незаконен,  категоричен е кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че категорично не приема позицията на директора и твърдението, че трябва да има 4 анестезиолози в отделението за тези пътеки.

Това не е така. За да се сключи договор по тези 12 пътеки е необходимо да може да се осъществява консултация с анестезиолози,  такива има назначени в болницата. Ние в момента искаме разрашение от НЗОК за второ ниво за анестезиологична помощ. Накратко казано неправомерни и незаконни действия от страна на д-р Петрова. Директорът на болницата в момента обжалва този отказ и очакваме в спешен порядък от новия директор на касата да разреши проблема, допълни д-р Кабаиванов.

Според него с подобни решение се поставя под въпрос функционирането на общински болници,  които осъществяват болнична  помощ на една територия с насението от  100 хиляди души. Това е района, в който действа карловската болница. Гражданите на Клисура пътуват 100 км. до Пловдив, карловци -60, гражданите на Калофер-80. Това са разходи и неудобство.

За момента приема е преустановен, поне докато се реши въпроса и родилките са принудени да пътуват по 60-100 километра за да получат квалифицирана помощ.

Изключително голямо неудобство за хората. Започвам да се питам защо се прави това? Да не би да се създава нова АГ-болница, която да е  частна и затова да се удря общинската болница? Няма логично обяснение за този отказ!, категоричен е кметът.

Той заяви, че ако проблемът не се реши на следващата сесия на общинския съвет Карлово официално ще поиска оставката на директора на РЗОК-Пловдив.

Още от категорията

"Добро утро, ден!" с проф. Тони Шекерджиева - Новак

От Пловдивското музикално училище, през Консерваторията, сцените на България и Европа, преподавателската кариера, семейството в дългата линия от нейната прабаба до внучката, която е бучката й захар в деня...- това е маршрутът на разговора ни с ректора на АМТИИ "Асен Диамандиев" - проф. Тони Шекерджиева - Новак. И пътят не е прав.  В "Добро утро, ден"..

обновено на 11.06.21 в 17:11

Дискриминирани за зеления паспорт са над 100 000 българи

Омбудсманът Диана Ковачева сподели, че е получила много жалби за неравно третиране на преболедувалите Ковид по отношение на документа, който позволява безпроблемно движение в ЕС. Зеленият паспорт може да бъде получен и използван само от хората, които са ваксинирани или имат PCR тест, но е от тези, които са регистрирани като боледували в..

публикувано на 11.06.21 в 15:06

Сега е времето за поставяне на ваксина срещу Covid-19

„Сега е много подходящ момент за ваксиниране срещу Covid-19, тъй като има ниска заболеваемост от коронавирусна инфекция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив и общопрактикуващ лекар. Той обясни, че поставянето на ваксина през летните месеци, ще осигури имунитет за..

публикувано на 11.06.21 в 10:11

Рестартирай Европа: Пандемията и интелектуалната собственост

Всеки десети европеец е подведен да закупи подправени продукти, сочи проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. Потребителите се затрудняват да разграничат оргиналните от фалшивите продукти, а България е с най-висок дял на подведени потребители  – 19 % и в дъното на класацията, близо до Румъния и Унгария...

публикувано на 11.06.21 в 10:00
Село Бръщен, община Доспат

Доспатското село Бръщен бавно се обезлюдява

Над 400 са сезонните работници  от доспатското село Бръщен, които изкарват прехраната си във ферми във Великобритания. Последните трима от селото заминават да се трудят по чуждите поля в неделя. Те вече имат и документално уреден статут там. В годините на прехода  сезонната работа в Англия е спасителен пояс за стотици  семейства от селото,..

публикувано на 11.06.21 в 09:27