Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗОК спря 12 пътеки в общинската болница

АГ- отделението в Карлово не приема родилки и болни

| обновено на 20.07.18 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Заявявам, че действията на  директорката на РЗОК – Пловдив д-р Магдалена Петрова са неправомерни, а нейният отказ да подпише договора за 12-те клинични пътеки на АГ отделението в Карлово е незаконен,  категоричен е кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че категорично не приема позицията на директора и твърдението, че трябва да има 4 анестезиолози в отделението за тези пътеки.

Това не е така. За да се сключи договор по тези 12 пътеки е необходимо да може да се осъществява консултация с анестезиолози,  такива има назначени в болницата. Ние в момента искаме разрашение от НЗОК за второ ниво за анестезиологична помощ. Накратко казано неправомерни и незаконни действия от страна на д-р Петрова. Директорът на болницата в момента обжалва този отказ и очакваме в спешен порядък от новия директор на касата да разреши проблема, допълни д-р Кабаиванов.

Според него с подобни решение се поставя под въпрос функционирането на общински болници,  които осъществяват болнична  помощ на една територия с насението от  100 хиляди души. Това е района, в който действа карловската болница. Гражданите на Клисура пътуват 100 км. до Пловдив, карловци -60, гражданите на Калофер-80. Това са разходи и неудобство.

За момента приема е преустановен, поне докато се реши въпроса и родилките са принудени да пътуват по 60-100 километра за да получат квалифицирана помощ.

Изключително голямо неудобство за хората. Започвам да се питам защо се прави това? Да не би да се създава нова АГ-болница, която да е  частна и затова да се удря общинската болница? Няма логично обяснение за този отказ!, категоричен е кметът.

Той заяви, че ако проблемът не се реши на следващата сесия на общинския съвет Карлово официално ще поиска оставката на директора на РЗОК-Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17