Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

IRON MAIDEN разтърсиха Пловдив с двучасово шоу

| обновено на 23.07.18 в 11:42

Айрън Мейдън взривиха Пловдив снощи и развяха от сцената българското знаме.  Легендарната група събра над 25 000 фенове в бъдещата Европейска столица на културата – тук бяха хора не само от почти всички градове на България, но и от Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и Германия. 

Не липсваха и почитатели на Айрън Мейдън, които успяха да преминат дори под огражденията – през пролука от не повече от 20 сантиметра. Ентусиазмът им обаче бързо бе охладен от охранителите.

Десетки хиляди окупираха входовете на Гребната база пет часа преди концерта - не ги уплаши дори поройния дъжд, който се изсипа над града. Половин час преди анонсираното начало, слънцето разчисти облаците, а нетърпеливите фенове призоваха със скандирания „Мейдън, Мейдън, Мейдън“ любимите музиканти да излязат на сцената. Бандата се появи точно в обявения час – 21 часа.

По време на двучасовия концерт публиката не спираше да пее със своите любимци, а всички ръце бяха вдигнати високо - в опит да снимат легендарните музиканти и ефектното им шоу. Градусът на емоцията буквално се нажежи до червено, когато Брус Дикинсън излезе на сцената с българското знаме. Айрън Мейдън представиха свои песни от последният си албум, а също и знакови парчета.

Вокалистът Брус Дикинсън, в контекста на Брекзит, не пропусна да се пошегува с многообразието на публиката. Като видя фен с тениска на националния отбор на Бразилия, той каза: „Здравейте, виждам, че имаме фенове от Бразилия. А има ли от Шотландия? Да? Честно? Защото тази страна, е в нашите сърца. Свързваме я с мечтата ни за свобода. И следващата песен е много специална“.

Концертът продължи точно два часа, но със сигурност спомените от блестящите музикантите от Айрън Мейдън ще останат в сърцата на феновете завинаги. А Брус Дикинсън се раздели с публиката с думите: „Ще се видим отново“.

Огромно събитие! Надмина всички очаквания, които имахме и инвестицията, която направи фондацията „Пловдив 2019“ в този проект за трите години, ще се върне многократно. Така кметът Иван Тотев коментира тридневния фестивал Hills Of Rock, чиито домакин беше Пловдив от петък до неделя. 

По данни на организаторите, само една пета от посетителите на снощния концерт на Iron Maiden са били пловдивчани – едва 5 000 от общо 25 000 продадени билета са купени от наши съграждани, останалите са за меломани от страната и чужбина, обясни Тотев. 

Той се позова на лични разговори с пловдивски ресторантьори, които не били виждали такава работа от много, много време. Просто като мравуняк беше всичко, не само в района на парк „Отдих и култура“, но в целия град, подчерта пловдивският кмет. 

Той посочи, че от рок фестивала са спечелили Пазарджик, Асеновград, Хисаря и целият регион, чиято хотелска база са ползвали гостите. Подобни събития оживяват Пловдив, особено през лятото, когато пловдивчани са по северното Беломорие, по Черноморието и по планините, коментира Иван Тотев. Той е убеден, че през 2019-та това ще бъдат ситуации, в които много често ще изпадаме – да няма хотелски места, да е трудно да се седне в заведение в определен период, тъй като има страшно много хора.

Кметът призна, че е имало и недоволни. Подавани са сигнали, включително и лично до него, от граждани, които се оплакват от шума. Той обаче е на мнение, че градът трябва да живее, особено при такива събития. Имаше сигнали за шум, но смятам, че три дни можем да си позволим такова нещо, обяви пловдивският кмет. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 11 - 17 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 11 .05. 2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Лев Толстой. Изповед. Ако човек живее, той все в нещо вярва. 138 стр., тв. к., ок. 3А, Кръг, 2024. Константин Петканов. Индже войвода. 272 стр., 4А, Сдр. „Българска история“, 2024. Брижит Жиро. Живей..

публикувано на 13.05.24 в 10:26

Започва фестивал, посветен на Борис Христов

С концерт „Мадригалът – пищност и благородство“ на вокалния ансамбъл Cantanti DAI MONTI VERDI с диригент Северин Василев в зала „Съединение“ започва фестивалът, посветен на 110-та годишнина от рождението на Борис Христов.  Инициативата е на Регионалния исторически музей-Пловдив в партньорство с Националния музей “Борис Христов“-София по случай..

публикувано на 13.05.24 в 07:18

"Пойни птици" - новата книга на Владислав Христов

За война в Украйна и за стиховете посветени на нея и птиците, говорим в програма "Точно днес" с поета Владислав Христов . Стихосбирката му " Пойни птици " ще има премиера тази седмица, на 15 май в София, и през юни на "Пловдив чете". Книгата с печата на "Ерго" ще представят Виолета Кунева и доц. д-р Людмила Миндова. С участието на автора Владислав..

публикувано на 13.05.24 в 05:55

Днес е Томина неделя, завършва Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица.  В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата тяло..

публикувано на 12.05.24 в 07:33

В "Срещите" - разговор за джаз и за Бог

За джаза като начин на живот, за Пловдив и джаза, както и за Бог - говорим с Мирослава Кацарова, джаз певица, богослов радио и телевизионен водещ. "Не се отказвайте от импровизацията", катогорична е Мирослава Кацарова. Още в "Срещите", интересно е.

обновено на 11.05.24 в 11:55