Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марта Харабо представя проекта „Възможността за пресичане“

Шеста поредна среща представя идеи на различни артисти, свързани с река Марица и остров Адата, като част от програмата на Европейска столица на културата 2019.

На ул. „Отец Паисий“ 38 испанският архитект Марта Харабо ще разкаже на чаша кафе пред гости и граждани за разработения от нея проект в рамките на резидентната програма ADATA AiR.

Целта на резидентната програма - да даде възможност на артистите да се срещнат с острова и да предложат решения как той може да се впише в "Европейска столица на културата" през 2019 година, обясни в интервю за Радио Пловдив Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Фондация "Пловдив 2019".

Обща реакция на повечето международни артисти е, че остров "Адата", е ценен в този си вид - див и необитаем. Днес стана ясно още, че една част от проектите ще бъдат реализирани извън него.

Ако има идеи, които си струват, ние имаме готовност да започнем преговори със собствениците, защото това означава, че трябва да се наеме земя. Но всичко зависи от предложенията, които ще получим. Няма опасност да бъдат похарчени средства, а зад тях да липсва съдържание. Но зависи какво съдържание очаквате да видите. Ако очаквате да видите артисти, които строят културни центрове на "Адата" - няма да видите такова нещо. Събития обаче там ще има, обясни Светлана Куюмджиева.  

Испанският архитект Марта Харабо, която днес представя своя проект за "Адата" работи от месец по поречието на река Марица и ще покаже натрупаните впечатления и събрани истории, които се превръщат в отправна точка за проекта й с работно заглавие „Възможността за пресичане“. Проектът ще се реализира през 2019-та по брега на реката и ще акцентира върху различните гледни точки, оформящи пейзажите на реката и неформалните граници, свързващи хората едни с други по речната ивица.

По време на срещата ще бъде показана и серия картички, създадени от  художничката Мила Паник. В началото на юли босненката заснема графити около остров Адата, от които създава картички, а минувачите на моста на Адата пишат своите послания до приятели и познати, които изпращат до различни краища на света.

ADATA AiR е резидентна програма, която се реализира в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

Цялото интервю със Светлана Куюмджиева можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Реставраторът Никола Стоянов

Показват реставрираната Източната порта на Филипопол до дни

Най-широката запазена улица от римско време, 13 метра и 20 сантиметра, от  II – III век  по нашите земи се намира в Пловдив. Тя започва от Източната порта и  е свързвала пристанището на река Хеброс с центъра на града. Обектът е част от проекта „По крепостните стени на Филипопол“ и ще бъде открит за посещения до края на май. Реставраторът..

публикувано на 21.05.24 в 11:49

Николай Бойков гарантира в книга "Верно на оригиналот"

На книжния пазар се появи книгата на издателство „Жанет 45“  със заглавие „Верно на оригиналот“. Тя е нещо като личен дневник на Николай Бойков от пребиваванията му в Република Северна Македония. Написана е на български, но е изпъстрена с македонски думи и изрази, някои от които познати, други – озадачаващо непонятни. Между страниците може да..

публикувано на 21.05.24 в 09:47

Хърватски художници гостуват в Пловдив

Изложбата Съвременно хърватско изкуство „По пътя на Щросмайер“ представя Галерия „Капана“. Тя се осъществява по инициатива на Дружеството на българската общност в Република Хърватия с председател Рашко Иванов и Градска художествена галерия – Пловдив. Експозицията включва  живописни картини и дигитални рисунки от известните загребски художници..

публикувано на 21.05.24 в 08:32

Изложба на преподаватели в НХГ "Цанко Лавренов"

Изложбата "Послания" на преподаватели от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" ще се открие  в галерията на Дружеството на пловдивските художници на  бул. „Цар Борис III Обединител“ 153. Експозицията е посветена на Деня на св. св. Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. Настоящите и бивши учители от Художествената..

публикувано на 21.05.24 в 08:29

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.05.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Любен Станев. Софийски история. 246 стр., ок. 3А, SteptoBulgaria, 2024. Митко Новков. Вслушване.  304 стр., ок. 4А, Жанет 45, 2024. Кевин Айърлинд. Назад-напред. 212 стр., 4А, Фондация „Европа и светът“,..

публикувано на 20.05.24 в 10:08