Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КОЦ-а прави звено за "Нуклеарна медицина"

Комплексният онкологичен център в Пловдив ще инвестира 1 123 000 лв за изграждане на ново звено „Нуклеарна медицина“и за  купуването на нова модерна апаратура, която ще даде възможност за бърза, точно и прецизна диагностика . Това заяви в интервю за Радио Пловдив управителят на бившия онкодиспансер д-р Парашкев Цветков.

Парите представляват 80 % от печалбата за миналата година на общинското дружество, която е в размер на 1,4 млн. лв. 

Проекът е част от инвестиционната програма на дружеството, която бе приета от общинския съвет. 

В инвестиционната програма е заложено купуването на хибридна СПКТ/КТ система за диагностика, комбинирана гама камера  с два детектора и 16 срезов компютърен томограф. Прогнозната стойност на инвестицията е 1 милион лева, като апаратурата ще бъде закупена чрез разрочено плащане за срок от 3 години с равни месечни вноски и със самоучастие при доставка в размер на 20%, уточни д-р Цветков.

В срок до 5 години  трябва да се постори и нова сграда във втора база на лечебното заведение на бул. Александър Стамболийски, , в която да се помещава новото звено. 

До момента в Пловдив няма такава апаратура и болните пътуват до София или чужбина, обясни д-р Парашкев Цветков. 

По думите му изграждането на новото звено кореспондира пряко с изискването за комплексност на медицинската услуга за лечение на злокачествени образувания.

В проекта е заложено и изграждането на пракинг със свободен достъп за пациентите на лечебното заведение. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КНСБ прави черен списък на най-некоректните работодатели у нас

19% от работещите в пловдивска област получават по 933 лв. месечно – точно толкова, колкото е минималната заплата. Това съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров в Пловдив. Той пристигна в града, за да се срещне с предприятия и техни работници и да представи кампанията  "По-високи доходи с твоя синдикат“.    Именно това доколко и как са..

публикувано на 08.05.24 в 16:26

България беше боксьорски чувал в предизборната кампания на РСМ

Днес в Република Северна Македония (РСМ) се провежда 2-ри тур на президентските избори заедно с тези за парламент на страната. На първия тур кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска - Давкова получи 40 на сто подкрепа - двойно повече от настоящия държавен глава Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ. "Най-вероятно ще бъде премината..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Известни дами в борбата срещу HPV в Пловдив

Известни имена от арт средите се включват в кампанията за борбата срещу човешкия папилома вирус /HPV/ в Пловдив.  Събитието за свързаните заболявания чрез ваксинопрофилактика протича под оригиналния формат за подкрепа -  "Пощенска кутия за приказки с артистично четене"  в пловдивския клуб Allure, бул. Санкт Петербург № 131 от 19.00 ч.   То е..

обновено на 08.05.24 в 15:24

Средно с 20% поскъпват билетите за влака от днес

Тези, които предпочитат да пътуват с влак ще плащат вече повече за билети от днес. Причината е инфлацията и повишените разходи, гласи официалното обяснение от БДЖ.  Колко ще струват след 20 процентното увеличение пътуването до Карлово, Асеновград и Пазарджик и колко ще бъде билетът до морето? „Увеличението е средно с 20%.  Без промяна..

публикувано на 07.05.24 в 16:19
Георги Лозанов

Европейските избори са значими, колкото националните

"И Великден, и Гергьовден в голяма степен са семейни празници,  в които човек има възможност  малко повече да се отдаде на  размисъл" . Това сподели  за програма "Точно днес"  именикът Георги Лозанов, медиен експерт и анализатор.  Според него съвпадането на двата празника дава допълнителна красота и значимост.  Той разказа, че носи..

публикувано на 06.05.24 в 11:09