Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян почита закрилника на Родопите Свети свещеномъченик Висарион Смоленски

Епископ Арсений: България е пред по - голяма заплаха от турското робство, защото чезне не само държавата, но и вярата и народността ни!

На 29 юли Православната църква прославя Свети свещеномъченик Висарион Смоленски. Денят е храмов празник за катедралния храм „Свети Висарион Смоленски“ в Смолян. 
По този повод в катедралата бе отслужена Архиерейска света Литургия, оглавена от Знеполския епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит. След литургията бе раздаден благословен обяд.

Свети Висарион Смоленски е смятан за закрилник на РодопитеТой е последният епископ на Смолянска епархия, мъчен и убит заради отказа си да приеме исляма по време на първото насилствено помохамеданчване на Родопите. 

Когато почитаме празника на този дивен в мъченията и търпението свещеномъченик Висарион, ние се удивяваме на неговата искрена вяра, на жертвената му любов и всеотдайност на Господа, посочи в проповедта си епископ Арсений

Той спомена в словото си за заплахата да станем роби на чужди неправославни и нехристиянски цивилизации и антибългарски култури, ако не съхраним народната святост.
Ако не престанем да продаваме православната си вяра и народността си, то ние ще погинем и физически, и духовно, заяви епископ Арсений. 

Някога в навечерието на турското робство, България е била изправена пред едно от най-големите си изпитания за своето съществуване. Днес България е изправена пред още по-голяма опасност, защото чезне не само държавата ни, но и вярата, и народността ни, допълни викарийният епископ. 
Напомняйки на миряните, че днес повече от всякога имаме нужда от примера на Свети Висарион Смоленски, свещеникът се обърна с молитва: Боже, пази България! Боже, по молитвите на св. Висарион Смоленски, запази страната ни православна и християнска!

Храмът под покровителството на Свети Висарион Смоленски се намира в центъра на Смолян и от построяването му през 2006 г. се е превърнал в символ на родопския град. При освещаването в основния стълб на олтара са вградени мощите на Света Марина.

Това е първият нов православен храм в Смолян за последните 130 години

Снимка
Патронът му е български мъченик - Висарион Смоленски. Той е епископ от 17-ти век, който се бори срещу помохамеданчването в района. Житието му разказва, че след една година съпротива е заловен, измъчван и убит от османските власти. 
За смъртта на епископ Висарион пише и Антон Дончев в романа си „Време разделно“. 

Смолянският храм е вторият по големина в България след патриаршеския храм "Свети Александър Невски" в София.

"Свети Висарион Смоленски" има 11 камбани, чието общо тегло е 5 тона. 
Най-голямата камбана е с височина 152 см, диаметър 145 см и тежи 2 тона. Най-малката е 60 кг.
Уникалните камбани са поръчани и изработени в Русия по специална технология. Четири от по-големите са с инкрустации и с образи на светци.

В криптата на църквата е подредена постоянната експозиция от икони. В нея се съдържат около 40 старинни икони от 18 и 19 век.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28