Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството дава последния транш от 9 мил. лв. на "Пловдив 2019"

| обновено на 01.08.18 в 16:28

Министерският съвет одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общини за тази година в размер на 111 милиона лева, включително и за Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-та година. 

Градът получава 9 милиона лева за изграждането или реновирането на културна инфраструктура - галерии, кина, зали за временни експозиции, както и за обновяване на площад „Централен“ и пространствата около него. 

Финансирането е в изпълнение на приетата от Министерския съвет миналата година Многогодишна програма за подкрепа на избрания за Европейска столица на културата български град. Според нея правителството трябва да предостави на града - домакин 20 милиона лева.

Миналата година държавата отпусна 7 милиона лева на Пловдив, а преди това 4 милиона лева за Зоокъта.
С днешното решение на кабинета Столичната община получава 15 милиона лева  за доизграждане на метрото, а за Варна и Русе се отпускат общо 360 хиляди лева  за ремонт на православни храмове. 
С постановлението са одобрени средства по бюджетите и на редица други общини, които са предназначени приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа и за реализиране на редица инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда.

Над 10 милиона и половина лева са отпуснати на девет общини в Смолянска област.  Над 2 млн. лв. от тях са за община Смолян, за Девин - близо милион и половина лв. На Златоград са отпуснати почти 1 млн и 200 хил. лв. за водоснабдителни мрежи и канализации. Мадан и Рудозем имат по 1 млн. лв. Значително по-малко са средствата за Борино, Баните и Неделино. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Арестуваха пиян шофьор, опитал да прикрие нарушение

Шофьор, употребил алкохол, опита да скрие нарушението си. Около 21 30 ч. снощи на бул. „Пещерско шосе“ в Пловдив с колата си „Хюндай“ 49-годишният мъж е отнел предимство и е блъснал мъж с мотопед. След това избягал от мястото на инцидента.  Мотопедистът по-късно е спрял патрулиращ по булеварда полицейски екип и е разказал за случая. След това при..

обновено на 06.08.24 в 19:12

Потушиха пожара над Асеновград

Потушен е пожарът, който следобед избухна близо до ВЕЦ-а в кв. "Изток" в Асеновград, съобщиха от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив.  Сухи треви горят над Асеновград П ричината все още не е установена, допълниха от дирекцията.  По информация на пожарната служба са се запалили сухи треви над ВЕЦ-а, като..

публикувано на 06.08.24 в 19:05

Сухи треви горят над Асеновград

Сухи треви горят над асеновградския квартал „Изток“ в подножието на планината.  Огънят се е запалил преди около час.   На място са изпратени две екипа на пожарната. От там уверяват, че няма опасност за хората и за близките постройки. 

публикувано на 06.08.24 в 16:31

Изплатиха държавната помощ за пострадалите от пожара в Отец Паисиево

Министерски съвет отпусна първите 15 780 лева на пострадалите семейства от пожара в село Отец Паисиево, община Калояново. Те са част от изплатените  300 000 лева държавна помощ на семействата, пострадали от природни бедствия през това лято. През юли 42 вили изгоряха напълно от огнената стихия, като подадените заявления за помощ в общината са..

публикувано на 06.08.24 в 15:54

"Полицай" Попов и "инспектор" Петров мамят пенсионери в Пазарджик

Полицията в Пазарджик отчита отново активиране на опитите за телефонни измами в региона. Използва се познатата схема, при която измамниците се представят за полицаи. Важен момент в обаждането е, че измамниците обикновено се представят за "полицай Попов" и "инспектор Петров". Те атакуват самотните възрастни хора психически, като им обясняват, че са..

обновено на 06.08.24 в 11:23