Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивската „Жарава“ взриви публиката в Санкт Петербург

Пловдивската студентска музикална формация "Жарава” се завърна от участието си в най-престижния руски фестивал„Петроджаз“, който се организира ежегодно в Санкт Петербург, Русия. Тазгодишният XIV Международен фестивал "Петроджаз", най-голямото международно събитие в света на джаз музиката, което събира повече от 200 музиканти от 10 страни, и повече от 100 000 зрители се проведе от 27 до 29 юли.

Огромен успех! - така може да се обобщи представянето на студентска музикална формация "Жарава”, която е представителна към Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Съставът е от студенти, изучаващи специалност „Музика и Поп и джаз“ към Педагогическия факултет на ПУ. Техен художествен ръководител и ментор е прославеният български музикант Владимир Величков.

Още с пристигането си на 27-ми юли, „Жарава“ участваха в предаване на националната телевизия на Русия, а вечерта от 20 ч. изнесоха концерт на сцената на Островский площад в Санкт Петербург.

От сцената на Петроджаз прозвуча и едно голямо признание, направено от известния руски музикален деятел Владимир Николаевич, считан за капацитет № 1 в джаза, експерт на Русия, на 87г., който сравни музиката на Владимир Величков с тази на Дюк Елингтън . При огромен интерес и пред многохилядна екзалтирана публика, с перфектен звук и ефектна мултимедия, двата концерта на „Жарава“ в рамките на Петроджаз бяха оценени като най-високо ниво.

„Тази оценка е още по-ценна и поради факта, че музикалният пазар в Русия е изключително развит и мащабен, руснаците работят много добре и знаят как се правят нещата, при това без компромиси за качеството“, не крие радостта си Владо Величков.Всички музикални експерти са на мнение, че „Жарава“ са гвоздеят на фестивала, такава енергия и магическо съчетание на музика до сега не са чували и виждали. До месец след завръщането, „Жарава“ ще получат като подарък и видеото от двата концерта – чест, която домакините оказват специално на пловдивската група.

Съвсем наскоро, "Жарава” от Пловдив оглави за втори път световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада. Отново под №1 за месец юни,"Жарава” водеше впрестижната Класация,която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като „Жарава“ бе под №1 в глобалната класация за втори път. Първият път, когато това се случи през септември 2017 г. , осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Веднага след големия успех, последва и поканата от организаторите на „Петроджаз“ за участие в Санкт Петербург. 

Пътуването на студентска музикална формация "Жарава“ се осъществи с финансовата подкрепа на Община Пловдив и ПУ „Паисий Хилендарски“. Ръководителят Владимир Величков поднесе на Губернатора на Санкт Петербург Георгий Сергеевич Полтавченко, поздравителен адрес, почетен плакет и албум на Пловдив от името на Кмета на града инж.Иван Тотев, както и рекламни сувенирина Пловдив – Европейска столица на културата – 2019.


-- 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24