Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За летището - пловдивско виждане, за ЕСК - никакъв риск

На финалната права по пистата на културна Европа, Пловдив  прецизира знаците на времето, отразяващо амбицията му да бъде репер за свидетелствата на европейския дух през 2019 г. Какво се отразява във финансовото огледало на хилядолетния град само  пет месеца преди СЪБИТИЕТО  и има ли съотвествие в очертанията на реалност и амбиции? 

За къкво ще стигнат и накъде ще бъдат насочени  средствата от поредния транш в размер на 9 милиона лева за изграждането или реновирането на културна инфраструктура – чуйте кмета на Пловдив Иван Тотев преди последното заседание  на Пловдивския ОбС преди лятната пауза. 

Изключително навреме и в най-точния момент, когато стартирахме актуалната работа и по Художествената галерия, и по площад „Централен“, се взе това  решение на МС. Можем да кажем, че работата по проектите не само че е осигурена, но решението е изключително навременно с оглед на плановете ни и на програмата за работа за Пловдив – 2019 г. и в голяма подкрепа на всичко, което се случва  в града, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.

Той  подчерта, че съществува неразбиране в публичното пространство, за това, че  ЕСК-2019 не е инфраструктурен проект.

 В момента това, което получаваме като траншове от държавата, е конкретно за инфраструктурни проекти. Те са желани и са теми за град Пловдив, за да бъдат развити във времето с оглед на това, че Пловдив ще бъде културна столица. Естествено, би било добре да има добър площад, да има повече галерии. Самият проект обаче  "Европейска културна столица"  е финансиран изцяло със средства от Общинския бюджет и те са осигурени  по години. Благодарение на това вече имаме сключени договори за цялата културна програма през 2019 г.  Затова не можем да кажем в нито един момент, че проектът „Пловдив – 2019 г“. е под някакъв риск.  Той е осигурен финансово, имаме сключени над 300 договора, които ще бъдат изпълнявани през следващата година.  Оттам нататък желанието на Пловдив, като нормално развиващ се европейски град, е заедно с този изцяло имиджов културен проект да изградим съответната инфраструктура.

Двете неща са едновременно и заедно, но и са си два отделни проекта. Изграждането на културната инфраструктура във връзка с 2019 г. не е в пряка връзка с всички тези проекти, които си имат определени локации. Те ще се случат, но заедно с това би било по-добре, ако имаме прекрасен площад, ако имаме  и художествена галерия. Това обаче не означава, че на 1 януари трябва да ги видим тези неща. Ще ги видим през 2019 г. Точно за това този транш и решението на МС са  съвсем навременни с оглед на скоростта на изпълнението на проектите.

Тотев подчерта, че до  следващата сесия на Пловдивския ОбС на 13 септември има много време, заради което нормалният период на заседанията на съветниците за обсъждане на важни теми се прекъсва и се налага някои от точките да бъдат внасяни в извънреден порядък, какъвто е и фактът с предложението му Общината да поиска безвъзмездно от държавата  100% собствеността на летище Пловдив.

От гледна точка на желанието на Общината, то не е прецедент, защото преди години  държавата предостави дяловете си в „Свободна зона“, което е търговско дружество и в него Общината притежава над 90%. Това не е прецедент държавата да предоставя на общините дялове или търговски дружества, заяви Тотев. 

С оглед на историята и сантименталната стойност на летище Пловдив към града обаче има доста важна концепция. Общината е основен фактор във Фонда за развитие на летището то да съществува и да изпълнява полети и през всичките години ние сме го подкрепяли. Държавата полагаше усилия – две процедури за концесия с добри очаквания, но явно нещо не е както трябва в детайлите.

Вече 10 години летище Пловдив работи реално благодарение на подкрепата  на всички общини – участници във фонда, но най-голяма е тежестта на Пловдив. Считам, че е време  да влезем  малко по-сериозно в управлението на летището и да приложим пловдивското виждане за развитието на летището. Много от темите имат различен поглед от София и различен - от Пловдив и мисля, че е дошъл моментът да заявим на висок глас, че Община Пловдив иска не само да подкрепя и развива летище Пловдив, но иска и отговорно да се нагърби с тази задача.

В момента знаем със сигурност, че пътникопотокът е над 100 000 и много бързо с оптимизация можем да направим така, че летище Пловдив да не тежи на бюджета. Ще имаме обаче възможност заедно с колегите от региона да направим нови правила, нов мениджърски подход и стратегия към региона. Говорим за регионални полети, които са изпълними, много по-реални, но може би малко по-мънички в началото, заяви Тотев.

Той обаче подчерта, че предложението, което Общината прави за летището, не е обвързващо и  ако държавата реши, че може да продължи по друг път, може да го направи. Крайното решение ще бъде на министъра на транспорта.

Политическият дебат да не пречи на развитието на града, препоръча още Тотев. Той нарече опозицията „конструктивна“ и изрази надежда последната година от управленския мандат да бъде успешна.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57