Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава в сила бедственото положение в три пловдивски общини

| обновено на 03.08.18 в 16:51
Добралък


Обстановката в селищата в Пловдивска област, засегнати от наводнения и свлачища,  постепенно се нормализира. Възникналите проблеми са почти оправени, съобщи главният експерт от областната администрация Валери Баранов.  

Остава обаче в сила бедственото положение за трите общини  - Куклен, Садово и Родопи, които пострадаха най-тежко след валежите.  Предпазните диги и други съоръжения са поддали заради натрупването на много подпочвени води след обилните валежи. Необходимо е да се отпуснат средства за коригиране на целия участък на р. Чая, около 3 километра, за да може да се поеме водосбора, който се събира от планинските потоци чак от Смолянска област дотук,  обясни Валери Баранов.

Проблемна остава и ситуацията с пътя за високопланинското с. Добралък, който е напълно блокиран.  С усилията на Община Куклен обаче, този проблем ще бъде бързо преодолян, увери областния експерт.  Пътят е затворен, пробива се обходен маршрут, заобикалящ пропадналия участък, който ще бъде готов до десетина дни, добави Валери Баранов. На мястото обаче трябва да се изгради подпорна стена, за да се спре това свлачище и да се укрепи шосето, коментира той. 

По предварителни разчети между 1,5 и 2 милиона лева са щетите в община Куклен. Най-сериозно е положението с единствения път до село Добралък, където имаше 4 пропадания. Пътят е възстановен частично, но само за преминаване на линейки и автомобили за зареждане на продукти. В понеделник общинска комисия ще огледа и опише всички поражения  по инфраструктурата, каза кметът на общината Мария Белчева. Тя уточни, че община Куклен не разполага с необходимите средства, затова ще кандидатства с проект пред Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. 
Около 800 дка са залетите земеделски площи в община Садово, след като вчера река Чая преля над дигите и наводни пътища и ниви. Стопаните са отчаяни, това се случва за втори път в рамките на месец. Много от тях дори не искат да подават заявления за обезщетяване, защото се плащат само 100%-тови поражения върху реколтата. Хората заявяват, че ако до 17 август държавата не вземе мерки, пак ще протестират на международния път, каза кметът  на община Садово Димитър Здравков. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Прокуратурата иска бияча на Дебора обратно в ареста

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския Окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото „Дебора“. Той бе пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна..

обновено на 05.08.24 в 14:46

Рецидивист без билет нападна машинист и кондуктор във влака за Панагюрище

31-годишен панагюрец нападна машиниста на влака Пловдив - Панагюрище, съобщиха от полицията в Пловдив. До агресията се стигнало, след като кондукторът направил забележка на мъжа, който се качил без билет във влака и легнал на няколко седалки. При предупреждението да слезе от композицията пътникът се разярил и първо се опитал да се..

публикувано на 05.08.24 в 13:21

Започна лятната антиспин кампания "БезОпасна ваканция"

„БезОпасна ваканция“ е мотото на лятната АНТИСПИН кампания, която Министерство на здравеопазването стартира за поредна година. Целта на кампанията е повишаване на информираността на младите хора и хората в риск относно начините на предаване и предпазване от ХИВ и други сексуално разпространявани инфекции.  В тази връзка РЗИ Пловдив организира..

публикувано на 05.08.24 в 12:56

В тежко, но стабилно състояние е детето, пострадало в Созопол

Детето, пострадало на плаж в Созопол, е в тежко, но стабилизирано състояние. Това съобщиха от Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина (УМБАЛСМ) "Н.И.Пирогов", където пациентът беше приет.  Нощта е преминала спокойно. Детето остава за лечение и активно наблюдение в Детската реанимация на лечебното заведение...

публикувано на 05.08.24 в 08:58

Слънчево време днес, с температури до 33 градуса

Днес ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността ще има над Северна и Източна България, след обяд и над планинските райони. На отделни места там ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър предимно от север. Температурите слабо ще се понижат и максималните ще бъдат между 27 и 32 градуса, в Пловдив –..

публикувано на 05.08.24 в 08:27