Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партийният дом не е пригоден за сегашните условия

Как продължава сюжетът „Дом за пловдивската опера“  след последната общинска сесия ?

Разговор с арх. Илко Николов от фондация „Дом за пловдивската опера “.

Няма как да не бъдем доволни от това развитие на нещата. Очакваме да има и продължение по темата, а да не остане само едно добро намерение. Това заяви архитект Илко Николов от Фондация „Дом за Пловдивската опера“ по повод решението на Общинския съвет, което отрежда терен за нова сграда на Операта на мястото на Партийния дом, но след като се намери ново място за пребазирани на държавните и общински служби.

Той не изключи възможността събарянето на социалистическата сграда да се отложи във времето.

Самата сграда е неудобна за гражданите и за службите, които се намират в нея. Тя не е пригодена за ползване в сегашните условия, категоричен е Николов.

Един от вариантите да се преместят институциите е бившата сграда на БНБ, която до няколко месеца ще бъде освободена.

Архитект Николов допълни още, че не е съгласен със становището на архитектурния съвет към Камарата на архитектите в Пловдив, което е против събарянето на Партийния дом.

Повечето от нещата, които са написани в това становище първо не са верни, второ – те могат да се опровергаят, коментира бившият председател на Общинския съвет.

Цялото интервю с архитект Илко Николов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Заплатите на българите скоро няма да стигнат европейските

Скоро няма шанс България да излезе от дъното на европейските класации по доходи. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив икономическият анализатор Светозар Гледачев. Причината е, че производителността на труда у нас е много ниска, в сравнение с останалите европейски държави. А за да се повиши тя, е необходимо..

публикувано на 01.05.24 в 11:47

Априлската епопея ни прави субект на европейската сцена

Априлската епопея ни прави политически субект на европейската сцена, тогава всички започват да говорят за българите. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент доктор Атанас Шопов, директор на Исторечски музей-Панагюрище. Тогава център на източния въпрос, в тази поредна голяма източна криза, става българският...

публикувано на 01.05.24 в 11:21

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22