Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският хор „Детска китка” донесе златен медал от Виена

Хор „Детска китка” при Общински детски комплекс – Пловдив спечели златен медал в конкурсната програма на 9-ия Световен хоров фестивал на мира в австрийската столица Виена.

42-те момичета от 31 пловдивски училища с диригент Яна Делирадева и пианист Николета Енева заслужиха първата награда в категория „Младежки хорове: 15-19 години” за изпълнението си на „Veni Domine” от Феликс Менделсон, „Sanctus § Benedictus” от Гералд Вирт, „Бучимиш” от Петър Льондев” и “It Don’t Mean a Thing” от Дюк Елингтън.

Конкурсът се проведе в Мут (MuTh) – концертната зала на Хора на виенските момчета, а председател на международното жури беше проф. У Лингфен, основателка на катедрата по хорово дирижиране в Пекинската консерватория.

Във фестивала взеха участие общо 41 хора от Австрия, България, Германия, Израел, Канада, Китай, Полша, Тайван, Чехия и Япония. България беше представена и от хор „Ален мак” при читалище „Никола Вапцаров – 1866”, Благоевград с диригент Йоланта Лазарова. В трите категории на конкурсната програма се състезаваха двайсет и един хора.

Наградите бяха обявени на последния от трите гала концерта в легендарната Златна зала на Виенското филхармонично дружество, в чийто финал 800 хористи изпълниха заедно произведения от Гералд Вирт, Монде Мдинги и анонимен композитор от ХV-XVI век.

Световният хоров фестивал на мира се организира в партньорство с австрийското правителство, Община Виена, Хора на виенските момчета, китайската продуцентска агенция „Masters Music International”, ООН – Виена и с финансовата подкрепа на фондация „Готфрид фон Айнем”. Артистичен директор на фестивала е Гералд Вирт, президент и артистичен директор на Хора на виенските момчета.

Освен в състезанието и гала концерта във Виенското филхармонично дружество хор „Детска китка” участва и в концерти в бароковата църква „Св. Петър”, централата на ООН във Виена и Haus Augarten – дом за възрастни хора.

Пътуването на хор „Детска китка” се осъществи с подкрепата на Община Пловдив по програма„Мобилност“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

25 години Шекспиров театър в Паталеница

За 25 години в Паталеница са се включили толкова много зрители, актьори, режисьори.  За нас театърът под звездите е кауза, каза Инна Церовска , мениджър на на Шекспирова компания „Петровден“  по повод отбелязването на 25 години Шекспиров театър под звездите в село Паталеница  и представяне на проявите, посветени на годишнината. На 26 юли ще..

публикувано на 25.07.24 в 11:11

Строги мерки за сигурност за тридневния HILLS OF ROCK

Пловдивската полиция огласи мащабни мерки за сигурност по време на големия музикален форум –  „Хилс ъф Рок“.  Предвидено е силно полицейско присъствие в периметъра на фестивала. Мобилни екипи ще патрулират постоянно и ще реагират незабавно при всеки сигнал.  Униформените ще охраняват паркинг зоните за автомобили на посетителите  - пред..

обновено на 25.07.24 в 08:58

Панайот Панайотов открива изложба в Пловдив

Самостоятелна изложба с 56 графики и живописни творби открива художникът и преподавател Панайот Панайотов в новата зала на Дружеството на пловдивските художници, която е на бул. “Цар Борис  III Обединител” 153. Изложбата ще бъде представена от брат му – художника Тодор Панайотов. Панайот Панайотов е завършил Националната художествена..

публикувано на 24.07.24 в 06:46

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

обновено на 23.07.24 в 08:13

ГХГ показва картини на Георги Такев

Градска художествена галерия - Пловдив представя художника Георги Такев (1952 - 2022 г). Той е  малко познат у нас, но разгърнал своя талант главно в Германия, където прекарва голяма част от живота си. Изложбата е озаглавена "Завръщане" и е разположена са двата етажа в Залите за временни експозиции (ул. „Княз Александър I“ №15) . Ще бъдат..

публикувано на 23.07.24 в 08:10