Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Бунарджика трябва да се работи по стратегически начин

Този хълм - Бунарджика е бил повод за много дискусии през годините, най-малко със съществуващата на върха статуя. Преди няколко години обаче имаше конфликт на интереси във връзка със застрояването на Големия Бунарджик и проблемът още не е решен .Надявам се настоящата дискусия да засегне и този проблем, тъй като собствеността все още не е отчуждена и още съществува възможност за частно застрояване на този хълм, заяви арх. Константина Пехливанова.  

По думите й, всички имаме  право на достъп до чист въздух и зелена еко система, но това, което  ни разделя, е начинът, по който се случват нещата.

Дали ще бъдем свидетели  на прозрачно обсъждане и мнението на гражданите и на експертите ще бъде взето предвид или ще присъстваме на про форма събитие и ще има вече изготвен проект. Надяваме се, да е първото.

Към момента нямаме информация какъв точно е проектът. Бунарджика е защитена зона и паметник на ландшафното изкуство. За него трябва да има план на управление, който да се следва. Това е документ, който се изготвя за години напред и трябва да действа по стратегически начин. Т.е. Общината трябва да има идея как да се развива местността за години наред. Имам предвид не развиване на атракциони, а опазване на тази ценност.

Скалите – гранитът има изключително важна роля за защита на града от земетръс. Знаете, че строителството постепенно „изяжда“ голяма част от хълма и това трябва да бъде предотвратено и в бъдеще.

Обсъждане трябва да има, след като вече има някаква идея, или - предварително, но този проект не трябва да е предварително фиксиран, а да подлежи на обсъждане. Това е смисълът на обществено обсъждане като това – не само гражданите да приемат нещо готово. Правилно е, разбира се, да има обществено обсъждане, но при неговия изход  ще проверим дали това е правилно.

Арх. Пехливанова подчерта още, че всяко от тепетата има различна защитена флора и фауна. 

И в Рим, и в Лисабон също има 7 тепета, със сигурност, градостроителите там търсят обществения интерес при опазването на хълмовете.  Не трябва да забравяме при изготвянето на проекта, че  това е достъпът на гражданите до чистия въздух и това е водещата линия и в споменатите градове.

Сигурна съм също така, че ще се прокраднат елементи свързани с това, че от туристите се печелят пари, но не трябва да забравяме, че фокус тук са гражданите и как тяхното благосъстояние да бъде обезпечено.

За мен носталгичното връщане към миналото е популизъм. Трябва да се строи съвременно. При връщането към миналото крайният резултат не е достатъчно добър. По отношение на водните каскади – чудесно е да се пусне вода там, да! Но това  не е  свързано с никакво строителство, а с ВиК инсталация. Това е една изключително малка част  от нещата, които трябва да се направят на Бунарджика.

Пристрастна и към хълма на Стария град – Небет тепе. Надявам се там да се осъществи някаква адекватна намеса, която да консервира съществуващата археология. Това чакаме всички пловдивчани от години – не надзиждане, а една експертна намеса. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34