Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

88 хиляди лева събра РИОСВ – Пловдив от санкции и глоби през юли

От тях 70 331 лв. са преведени на общините, където се намират обекти-замърсители на околната среда

РИОСВ – Пловдив събра през юли близо 88 000 лева от санкции и глоби. От тях над 70 000 лв. са преведени на общините, където се намират обекти-замърсители на околната среда. Най-голямата сума е преведена на  Асеновград – 46  000 лв., следвана от Садово – 4 200 лв. и Пловдив – близо 3 000 лв. Тези средствата трябва да се използват от администрациите само за реализацията на екологични проекти.

Над 180 са проверените обекти от експертите на РИОСВ – Пловдив през юли, като половината от тях са инспектирани извънредно. На фирмите са дадени 45 предписания за отстраняване на установени нарушения по прилагане на екологичното законодателство. Съставени са 6 акта за административни нередности и са издадени 11 наказателни постановления за нарушаване на екологичното законодателство, при които са наложени санкции за 42 000 лв. Най-голямата от тях – в размер от 10 000 лв., е на пловдивска фирма за перилни и почистващи материали, която е нарушила изискванията за начина на съхранение на опасни химични вещества и смеси и не е представила информация на органите.

Повече от 110 проверки са извършени от експертите на отдел „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ през юли. Дадени са 18 предписания. Съставен е акт на кмета на община Сопот за допускане на нерегламентирано замърсяване в землището на града.

На „зеления“ телефон са подадени 54 сигнала, по които са извършени проверки от експертите на РИОСВ – Пловдив. Голяма част от тях са били неоснователни. Други , които не са от компетентността на инспекцията са препратени до контролни органи и институции за предприемане на действия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Бой между феновете беляза пловдивското дерби между Ботев и Локомотив преди началото му. Агитките на двата тима се сблъскаха улица „Тодор Влайков“, като между тях летяха павета, бомби и факли.  Срещата бе опорочена от масов бой в сектора с феновете на "канарчетата" около 70-ата минута. Наложи се намеса на полицията и част от привържениците бяха..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46