Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карлово на протест в защита на АГ-отделението в местната болница

РЗОК: Проблемът с карловската болница се политизира

| обновено на 13.08.18 в 15:24
Снимка: Кремена Данева, БНР

Десетки жители на Карлово и близките населени места се обявиха в защита на Акушеро-гинекологичнотоотделениенаместната болница, което е застрашено от закриване.Те се събраха на митинг в двора на здравното заведение, а заедно с пациенти и лекари на протеста бяха кметове и общински съветници.

Близо 100 хиляди души ползват услугите на карловската болница, а в АГ отделението годишно се раждат между 350 и 500 деца. „Ако то не съществува ще е огромно неудобство да пътуваме над 50 километра до друга болница“ , казаха протестиращите. Мотивът е, че трябва да се осигурят 4-ма анестезиолози на щат за тези дейности. В болницата има само 1 анестезиолог на 8-часов трудов договор и 3-ма други, които работят на 4 часа. 

В момента заповедта на Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив, която преди около месец спря финансирането на 12 клинични пътеки за родилното отделение в Карлово, заради проблеми с наличието на достатъчно анестезиолози, е спряна. Мотивът е, че трябва да се осигурят 4-ма анестезиолози на щат за тези дейности. В болницата има само 1 анестезиолог на 8-часов трудов договор и 3-ма други, които работят на 4 часа. Това съобщи кметът на Карлово Емил Кабаиванов, който се позова на вече оповестеното решение на Пловдивския административен съд. 

Кабаиванов се обяви и за адекватна политика от страна на държавата, за да има финансова стабилност за общинските болници.

Ако здравната каса реши да обжалва пред по-висока съдебна инстанция, ще продължим да отстояваме позицията си в защита на карловското родилно отделение, категоричен беше кметът Кабаиванов

Проблемът не е само в карловската болница, а в общинските болници въобще. Трябват по-гъвкави начини за осигуряване на специалисти, за да работят общинските болници, както и реформи в здравеопазването, каза зам.-кметът Стойо Карагенски. 

Той подчерта, че МБАЛ - Карлово обслужва около 80 000 души от общините Карлово, Сопот и Хисаря, както и част от населението на общините Калояново, Пирдоп и Павел баня.

В становище на РЗОК - Пловдив, свързано с протеста в карловската болница се казва, че проблемът с АГ – отделението на здравното заведение се политизира.

Зам.-  директорът Даниела Николова обясни, че препоръки за попълване на щатовете за анестезиолози в лечебното заведение са отправени отдавна и отговорността за това, че такива не са назначени е на неговото ръководство.


От РЗОК не отстъпват от позицията си, че сегашното състояние с назначени на половин щат лекари застрашава живота на майките и новородените. Спазили сме закона и не приемаме обвиненията в лобизъм в ползана частни боници, каза още Николова и допълни, че отношението им към болницата в Карлово като към всички лечебни заведения в областта.



Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Панагюрище ще чества 75 години от откриването на златното съкровище

Община Панагюрище подготвя специална програма, посветена на 75-ата година от откриването на тракийското златно съкровище край средногорския град. Честванията ще се проведат от 2 до 8 декември под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова, съобщи пред БТА кметът на Община Панагюрище Желязко Гагов.  Програмата започва с Дионисиеви празници - фестивал..

публикувано на 11.08.24 в 15:59

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01