Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-доброто за автора е да си отвоюва мястото в конкурс

Дебатът за проекта за новата сграда на дружеството на Пловдивските художници намирам за нормален и полезен и аз много се радвам, че има гражданска активност, каквато пловдивчани винаги са проявявали при обсъждане на важни събития.  За съжаление, проектът се наложи да бъде представен на етап, в който не беше съвсем завършен, защото се бързаше, заради представянето му на сасията на ОбС. Знаем, че има нужда той да бъде прецизиран и се работи върху това, заяви арх. Петкана Бакалова. 

По думите й, самата тя счита, че  би могло да има и по-добро  решение по отношение на намиращите се обекти в съседство. За това обаче е необходимо известно време и никой не се съмнява, че е необходимо прецизиране.

А по отношение на пространството между сградата и „Гладстон“ ,смея да твърдя, че съм изследвала това пространство и обеми неведнъж. Бях поканена преди време да направя проект за Дружеството на художниците, който  в интерес на истината, те не одобриха.

Истината е, че се опитах да обособя максимално пространство пред сградата, но мястото там не е достатъчно да събере подобна сграда и да се оформи пред него и добро площадно пространство.

То се получава с ширината на улицата и няма как да проработи и аз се опитах да го  понижа амфитеатрално, да го откъсна от улицата, но не се получи особено удачно. Да, сградата стоеше по-монументално, но художниците искаха пред нея пространство, което „да работи“ на практика за тях, то  не се получи.  

Арх. Бакалова подчерта, че в концепцията, представена от арх. Тодор Узунов, върху която работят съвместно, има  заряд.  Въпросът е в конкретното овладяване на архитектурното решение.

Определено смятам, че никакъв шанс няма пред залата да се получи голям площад, но това, което е предложено в концепцията на колегата за обособяване на две по-малки площадчета, едното от които – открито, може да работи много добре. Трябва  само да се овладее, заяви арх. Бакалова.

В старата галерия преди много години имаше магазин за художествени материали и той функционираше добре. Проблемът основно е, че нямаше  публичност и дебат и решението  е тях да ги има най-напред в Камарата на архитектите експертно, а след това – и публично. След това трябва да се дават предписания от общинската администрация. Иначе ще влезем в същия „филм“, в който се взима еднолично решение от страна на общината и на г-н Тотев, реагирайки на настроенията в обществото.

Хората, които трябва да се изкажат по задачата, са експертите – в лицето на архитектите, в лицето на художниците и след това да има обществено обсъждане, в което гражданите да приемат или да отхвърлят сградата. Не мисля обаче че е редно това да става еднолично от страна на общинската администрация.

Арх. Бакалова определи като огромен проблем отсъствието на обявен конкурс за знаковите обекти в града. Конкурсът е единствената форма, която легитимира проектното решение. Друг е въпросът, че понякога  конкурсите завършват с решения, които не се харесват на гражданите или на  колегите, но в случая това беше най-легитимната форма  за тази сграда, както и за площад Централен. Това е най-доброто за всеки автор да си извоюва мястото достойно, а не да бъде поканен на определен етап.

Ще настоявам в рамките на няколко дни проектът да бъде прецизиран, след което да бъде представен на архитектурния съвет към Камара на архитектите – Пловдив с или без участието на художниците, след което да има обществено обсъждане в широк формат, когато са ясни насоките и чак след това да говорим за конкретните виждания на г-н Тотев.

Чуйте интервюто от звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12