Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В образованието трябва да участват всички

Ремонтите вървят по план. Не очакваме някакви проблеми. Имаме малко забавяне в ЕГ „Пловдив“  със санирането. Това обаче няма да затрудни първия учебен ден, заяви заместник-кметът „наука и образование“ в Община Пловдив  Стефан Стоянов.

По думите му, в Гимназията по хранителни технологии, независимо от забавянето с изпълнителите,  основните дейности трябва да завършат до 10 или 12 септември. Уверението им е, че ще наваксат във времето. Дори и при забавяне, основният ритъм след 17 септември, когато започва новата учебна година, също няма да бъде фатално за учебния процес.

Не всички средства, които  училищата инвестират в ремонти, са общински. Всяко от тях има възможности да заделя средства от бюджета си. Тази година има и един американски фонд, който инвестира в ремонт на пловдивско училище. Малко повече време ще ни е необходимо, за да обобщим данните за този сезон.

Основната инвестиция, която предстои, е по ОП „Региони в растеж“, като около 18 млн лв ще бъдат инвестирани в основни ремонти през следващите 12 до 15 месеца. В училище „Любен Каравелов“ ще бъде разширен физкултурният салон, на който ще бъде направен основен ремонт, както и облагородяване на двора. Предстои ремонт на  първа сграда на ДГ „Перуника“, както и основен ремонт на ДЖ „Снежанка“.

Стоянов подчерта още, че тази година Общината има два основни приоритета. Единият е  да стартира  дигитализацията на учебния процес в общинските училища, като бъдат включени и 15-те, които все още не са обхванати. 

 Досега са обучени над 900 учители от Пловдив, като програмата от безплатните платформи на „Гугъл“ и „Майкрософт“  върви вече втора година. Крайната цел е до не повече от 3 години в Пловдив да  стане факт първото училище, което не използва хартия в учебния процес.

Другата смела стъпка  е, че за първи път тази учебна година ще има първи клас по системата Монтесори в ОУ „Св. св.Кирил и Методий“  в „Западен“. Там интересът към паралелката е много голям.  Основният фокус на политиката, която Общината води, е да въвежда нови за нашата система добри педагогически практики и да подпомага учителите, които искат да правят иновации. Ще се стремим да го правим по най-добрия начин, защото е важно какво и как се преподава в училище, как децата се учат да възприемат околния свят и да бъдат добри граждани. Това става с адекватна информация и със съвременно добро образование и основните усилия на администрацията са насочени към това.

В момента се състезаваме за вниманието на учещите, защото технологично, дори и децата в началните курсове, изпревават понякога своите учители. Светът се променя, децата се променят и образованието няма как сега да е както преди 100 години.  Дигиталните умения са важни за децата, защото не можеш да постъпиш на работа, ако не можеш да структурираш CV и т.н А в училище тези неща не се учат. Образователният процес и училището трябва да се отвори, а нашите колеги – да пътуват повече в Европа, за да видят какво правят техните колеги и всички заедно да участват в образователния процес.

В образователния процес трябва да участват всички, а образованието – да е динамично.

Чуйте интервюто от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37