Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коктейл на база ракия - интересна нова мода

От днес до 25 август Пловдив става световна столица на високоалкохолните напитки.  Над 70 експерти от цял свят ще дегустират 1300  мостри високоалкохолни напитки от 50 държави, откривайки българската индустрия, история и култура в рамките на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път страната ни е сред 10-те държави по броя на мострите за участие, като заема седмо място. По данни на Министерството на икономиката, през 2016 г. В България са регистрирани 73 производители на високоалкохолни напитки.

Представител на конкурса за България е Меглена Михова.

След успешното организиране през 2016 г. на винения конкурс в Пловдив, спиртният бранш  реши, че е интересно да предостави на журито една нова изненада и това е българската ракия. Тя е продукт, който е свързан тясно  с българската култура и традиции, но не се познава извън Балканския полуостров и Ориента. Това е и най-голямата изненада за самото международно жури да открие България, защото някои от тях дори не могат и да ни позиционират на картата.

Същевременно бяхме обявени миналата година като нова страна-домакин с много оригинален и изключително елегантен коктейл на база ракия. Т.е. има много изненади, които очакват журито и българските производители, които ще могат по съвсем модерен начин да представят една българска традиция.

У нас производството на спиртни напитки като количество е по-мащабно от производството на вино. Това е интересно, но за виното има по-голяма видимост. За да учудим журито още повече, подчертаваме, че  всички почти фирми, които произвеждат вино, произвеждат и ракия. Имаме чудесни производители на ракия на гроздова основа, на основа на круши или нещо друго. 

Нашите производители сега си дават кураж да представят своите мостри, но резултатът е, че българско бренди миналата година спечели златен медал, както и българско уиски и български джин, което ни прави  горди и уверени, че можем да се съизмерваме със световните производители. 

От професионална гледна точка нашите производители са много любопитни. Интересно е обаче, че бяхме обявени като страна-домакин с много интересни коктейли на база на ракия и мисля, че това ще доведе до нова мода. Българите обичат коктейлите и новата мода на база на ракия е доста интересна, според мен, подчерта Меглена Михова.

Чуйте повече от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12