Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма базилика разкрива пълния си блясък след година

През есента на следващата година очакваме да открием изцяло реставрираната Епископска базилика на Филипопол. Това съобщи в Пловдив президентът на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. 

Тя уточни, че преди 10 дни е получено разрешителното за строеж и може да започне последният етап от реставрацията на античния обект. Проектът стартира през 2014 година, но се оказва, че Базиликата е два пъти по – голяма, отколкото специалистите предполагат. Над 2 000 квадратни метра уникални мозайки и тяхната история ще бъдат съхранени и показани, защото това е културно богатство от световен мащаб, коментира Нанси Шилър.

Това ще бъде живо място за различни събития – изложби, концерти, включително и учебни часове, съобщи американският архитект Лий Сколник, който започва работа по възстановяването на музейния комплекс. Архитектът призна, че екипът му още няма идея за вътрешния дизайн, но започва търсенето на интересни истории, които ще бъдат разказани на посетителите по въздействащ начин. 

Духът на Филипопол ще оживее чрез модерните технологии – мултимедия, дигитални програми, интерактивни експонати, технологично подпомогнати исторически възстановки и иновативен дизайн. Ще събудим за живот миналото по въздействащ начин, обясни архитект Сколник. По думите му, „звездата на представлението“ ще са мозайките, които „говорят“ за богатите традиции на мозаечната школа на Филипопол. 

За посетителите ще оживеят духът на древен Пловдив и неговото богато мозаечно наследство, посочи Лий Сколник.

Именно мозайките са в основата на кандидатурата на Пловдив пред ЮНЕСКО за вписване в световното културно наследство – това е сериен обект, включващ Епископската базилика, Малката базилика и вила Ирене, припомнят от „Америка за България“. 

Президентът на фондацията Нанси Шилър подчерта, че Епископската базилика на Филипопол е ценен паметник на културата, затова започват международно популяризиране на обакта,  който ще привлече много туристи към един от най-древните градове в света. 

Реставрираният обект ще допринесе за икономическия успех на града за години напред, посочи ресорният заместник-кмет Александър Държиков, който благодари на Фондация „Америка за България“ за партньорството и подкрепата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34