Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге

| обновено на 26.08.18 в 08:41
Автор:

27 август, понеделник, ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа край Своге, съобщиха от кабинета. 

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. 

В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Около 17 часа в събота автобус се преобърна в района между Лесков дол и Своге. Инцидентът е станал на около 2 км преди града, посока от София. 

Загиналите на място са 13. Трима са починали по – късно в болниците. 

По неизяснени засега причини и по първоначална информация автобусът е излязъл извън пътното платно, преобърнал се е и е паднал на площадка под нивото на пътя, след като се е ударил в няколко автомобила.

Част от пострадалите са от село Световрачане, каза за БНР кметът на селото Светла Николова. Все още няма информация колко души от селото са пътували в автобуса. Хората са били на екскурзия в района, организирана от местния пенсионерски клуб и фирма от Нови Искър. Повечето са в пенсионна възраст, каза още кметът на Световрачане.

В района на катастрофата е имало изключително силна буря. Заради силния дъжд районът е бил с изключително ниска видимост и най-вероятно заради това се е стигнало до инцидента.

Местните хора споделиха, че този участък от пътя е изключително рисков и там често стават катастрофи.

Най-вероятната версия за катастрофата е съчетание между тежките метеорологични условия в района и невнимание от страна на шофьора. Днес тече и вторият оглед на мястото. Той ще изясни какъв е спирачния път на автобуса, както и ще бъдат проведени други експертизи.

МВР откри телефонна линия, на който роднини на пострадалите могат да потърсят информация за своите близки: 02 982 50 39.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар затвори пътя Хисаря-Карлово през Михилци, гори и до Баня

Пътят от Хисаря към Карлово през с. Михилци е временно затворен в двете посоки, заради появило се огнище на пожар. Започнало е гасене на огъня.  Полицейски екипи пренасочват движението. Междувременно, преди минути е получено съобщение за нов горски пожар в гориста местност "Момини гърди" до град Баня, Карловско. Към мястото веднага са насочени..

публикувано на 13.07.24 в 19:14

Акция "Чистота" със зелени патрули в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и повреждат общинска собственост. Назначените към общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще  следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци. Те ще..

публикувано на 13.07.24 в 19:05

Пожарът в Средна гора е обхванал близо 2000 дка

Все още не е локализиран големият пожар в Средна гора край хисарското село Михилци. Борбата с огнената стихия продължава повече от 24 часа с участието на пожарникари от Пловдив, Хисаря, Карлово, Копривщица, Габрово и София, военнослужещи, горски служители и над 80 доброволци.  Огънят е низов и на места върхов като е засегнал широколистни и..

обновено на 13.07.24 в 18:34

12 доброволци от "Пловдив 112" помагат при гасенето на пожара край Хисаря

Все още не е установена площта, която обхваща големият пожар край село Михилци в община Хисаря.  Пожарът не е локализиран. Работи се по всички фронтове, основно от страна на селата Иван Вазово, Песнопой и Михилци.  Огънят е низов, но на малки участъци е преминал и във върхов и е обхнавал смесена широколистна гора. Пожарът се придвижва в посока..

обновено на 13.07.24 в 18:34

Хисаря и Калояново набират доброволци за гасене на пожарите и утре

Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и утре в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово.  Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които заедно с огнеборците, работниците от горското стопанство и военните, помогнаха днес за ограничаването на пожара и така предотвратиха опасността..

публикувано на 13.07.24 в 18:34