Отбелязваме Деня на туризма у нас

123 години Туристическо движение в България

| обновено на 26.08.18 в 08:41

Днес честваме Националния ден на туризма. Той се отбелязва на последната неделя от месец август. 

За рождена дата на организирания туризъм в България се приема 27 август 1895 г. Тогава по инициатива на писателя Алеко Константинов-Щастливеца 300 души се изкачват от София до Черни връх на Витоша.

Първото масово туристическо изкачване става след като Алеко Константинов публикува фейлетона-покана „До софийските любители на българската природа”.

Тази година се отбелязва 123-годишнината от организираното туристическо движение в България. 

В националния туристически събор ще вземат участие представители на туристическите дружества, членове на БТС от цялата страна, както и държавни институции, за които развитието на туризма е приоритет.

Очаква се на Черни връх и тази година да се изкачат хиляди туристи от цяла България и много официални гости.

Това е и Денят на Алеко.

Снимка
Още от категорията

Днес празнуват студентите

Полицейски екипи ще дежурят тази вечер и през нощта около питейните заведения в Пловдив и областта, където се очаква студенти да празнуват 8 декември. На предварителни срещи със собствениците и управителите им, както и с представители на охранителните фирми, от МВР са разменили контакти за бърза реакция при необходимост. Стриктно ще се следи в..

обновено на 08.12.19 в 15:45

В Пампорово пускат два лифта за студентския празник

За всички гости на курорта Пампорово от 9:00 до 16:30 часа ще работят Лифт номер 1 от Туристическия информационен център до Студенец и номер 2 от Студенец до връх Снежанка. Билети за двата лифта могат да се зкаупят от касите.  Цената за двупосочен билет за един лифт е 15 лв. за възрастен  и 8 лв. за деца от 7 до 11 години и 9 месеца. За..

обновено на 08.12.19 в 15:45

Инспекторатът в Пловдив с проверки на строителни обекти и в почивните дни

Община Пловдив засилва контрола по строителните обекти, като проверяващите екипи ще работят и в събота и неделя. Това съобщи директорът на Пловдивския общински инспекторат Борислав Димов. Причина за засилените проверки са сигнали на граждани за неспазванена изискванията за поддържане на чистотата. Сред първите проверени е обект край..

публикувано на 08.12.19 в 15:39

Над 13 градуса по обяд в Пловдив, ледената пързалка - пълна

Температурата на въздуха днес по обяд надхвърли 13 градуса и така надмина очаквания от синоптиците максимум за 11 градуса.   Деца и младежи масово избраха да прекарат най-слънчевите часове в неделя... на ледената пързалка до Градската градина, за която се твърди, че  с площта си от 1500 кв.м  е най-голямата на Балканите.  9 годишният Ростислав,..

публикувано на 08.12.19 в 14:05

Охранител почина след сбиване с клиенти пред заведение в "Капана"

42-годишен охранител е починал след сбиване в заведение в квартал „Капана“.  Сигналът за скандала е получен около 3,10 ч. тази сутрин на спешния телефон 112, съобщават от пловдивската полиция.  Пристигналият на място патрул на IV-то Районно управление установил, че двама клиенти, са се скарали с двама частни охранители. Единият от клиентите..

обновено на 08.12.19 в 09:06