Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проектът "СПРИ сексуалната агресия“ в пловдивски училища

Институтът за политики и развитие  започва кампания за превенция на всякакви форми на сексуално насилие срещу младежи. Кампанията е част от проекта „СПРИ сексуалната агресия“, който е под егидата  на Министерството на младежта и спорта. 

Проектът ще стартира в началото на учебната година и в него ще участват 150 ученици  на възраст от 15 до 18 години от средните училища  в Пловдив и областта.

 В интервю за Радио Пловдив координаторът на проекта  Милена Добранова представи  този проект, в който  основното средство за противостоене е спорта.  Ще има и информационни беседи, в които учениците ще са информирани за "ужасяващата статистика" за употребата на наркотици и  сексуална агресия в училище, интернет и друга среда.

Проблемът е изключчително акткуален. Проектът е насочен към младите хора с идеята за общуване и възпитание на чувствата. За честно, позитивно участие, а не с модели от киното на насилие и агресия, липса на морални норми.

В Европа през 2016г. 18 милиона са употребяващите наркотици на възраст между 15 и 30 години, докато в България възрастта е под 13 години. 

Осем от 10 младежи до 18 години са споделили, че приятелите им имат рисково поведение.


Цялото интервю с Милена Добранова е в звуковия файл.


Още от категорията
Георги Киряков

Тежка законодателна работа чака новото НС

Според политолога Георги Киряков избирането  на председател на НС и  приемането на  бюджета на държавата за следващата година са едни от най-важните задачи пред новите депутати. В интервю за програма "Точно днес" той коментира политическата ситуация и старта на новият парламент, както  и какви са шансовете за ново правителство. Той е..

публикувано на 02.12.21 в 16:10
Георги Ганев

По-добре 30 лв. към пенсиите за година, вместо 60 лв. за половин

В бюджета за 2022-ра година ще бъде заложен дефицит от 2,9 % от брутния вътрешен продукт обяви днес  служебният министър на финансите Валери Белчев.  Заложени са 4 на сто инфлация,  минимална песния от 370 лв  и минимална работна заплата от  710 лева.  Яснота по въпроса с дефицита имаше тази сутрин, но тук не става въпрос за проектобюджет, а..

публикувано на 02.12.21 в 15:50

Битката с вируса няма да е нито кратка, нито лека

Новият вариант  на коронавируса - омикрон, все още е категорично извън страната ни, но с много неизвестни, свързани с високия потенциал за разпространението му и с неяснотите около клиничната картина на заразата. Разговаряме с проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН. "Това, което ни кара да се тревожим, е че той..

публикувано на 02.12.21 в 11:20

Управлението на България е въпрос на добра подялба

„Първите два неуспешни опита за съставяне на правителство бяха заради ИТН. По тяхна воля сега ще се състави правителство“, това заяви в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив журналистът Емил Спахийски . „Нищо по-различно няма от предишните 2 избора. Разликата е, че вместо ИБГНИ имаме Възраждане, но за сметка на това останалите..

публикувано на 02.12.21 в 11:02

Прекрасният нов свят няма да дойде със стари средства

"Сега става дума за глобални промени и тенденции, които засягат и българската икономика. Но тъй като тя е много по-слаба от развитите европейски страни, у нас по причина, че сме много отворена икономика и тук е дошъл много чужд капитал, а българският е изчезнал от България,  ветровете естествено ще брулят повече и ще дадем повече жертви". Това заяви..

публикувано на 02.12.21 в 10:54
Подкасти от БНР