Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи температури до 22 септември, ще става за море

Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Светла Милчева

Лятото ще продължи  с типични летни стойности за Пловдив поне до 23 септември.

По  морето ще си остане хубаво за същия период, с топло, слънчево време. Няма да бъде така както  е през юни месец – да можеш да отидеш на плажа в 7,30 или 7 сутринта. На плаж септември месец се ходи малко по-късно, но затова пък се седи цял ден спокойно на мекото и топло есенно или септемврийско слънце. Чудесно време за море, за релакс.Така че няма никакъв проблем не само за нашето, но и съседните морета, хората да се отдадат на почивка, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Рачев, климатолог и преподавател в СУ "Климент Охридски". 

Символично захлаждане около 4-6 септември

В Пловдив за четвъртък, 6 септември, има разнобой за прогнозата за времето между големите метеорологични центрове. Очаква се захлаждане, но то ще бъде символично за цяла България. Температурите в страната ще се понижат с два до четири градуса и ще останат доста високи. По-деликатният момент е проблемът с валежите. 
Конкретно в  Пловдив на 6-ти се очаква хубаво време, сутрешните температури ще бъдат сравнително високи 17 – 18 градуса, по обед максималните температури ще достигнат 28 – 29 градуса и вероятността за валежи е сравнително малка -  около 40 % и то символични валежи в рамките на един – два литра.  Чудесно време за празнуване, коментира професор Рачев.

Дългосрочните прогнози за септември

След 22 септември, когато е астрономическото начало на есента, дългосрочните прогнози предвиждат септември месец да бъде топъл и сух. Един прекрасен завършек на лятото и едно чудесно начало на есента. Както обичат да казват  хората - чака ни златна есен, обясни климатологът.

Очаква се топла зима

Трогателно единодушни, като на партийно събрание, са световните метеорологични центрове – топла зима ни очаква за Европа и особено за Балканския полуостров. Като казвам топла, това означава, че средната сезонна, а това означава за трите месеца, се прогнозира температура с  един до един и половина градуса повече от нормалното. 

Това не означава, че през зимата няма да има сняг, няма да има вихрушки, няма да има минимални температури минус 10 градуса, но те ще бъдат за кратък период от време. Общо взето зимата се очаква да бъде мека, коментира още професор Рачев. 

Цялото интервю с професор Георги Рачев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27