Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи температури до 22 септември, ще става за море

Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Светла Милчева

Лятото ще продължи  с типични летни стойности за Пловдив поне до 23 септември.

По  морето ще си остане хубаво за същия период, с топло, слънчево време. Няма да бъде така както  е през юни месец – да можеш да отидеш на плажа в 7,30 или 7 сутринта. На плаж септември месец се ходи малко по-късно, но затова пък се седи цял ден спокойно на мекото и топло есенно или септемврийско слънце. Чудесно време за море, за релакс.Така че няма никакъв проблем не само за нашето, но и съседните морета, хората да се отдадат на почивка, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Рачев, климатолог и преподавател в СУ "Климент Охридски". 

Символично захлаждане около 4-6 септември

В Пловдив за четвъртък, 6 септември, има разнобой за прогнозата за времето между големите метеорологични центрове. Очаква се захлаждане, но то ще бъде символично за цяла България. Температурите в страната ще се понижат с два до четири градуса и ще останат доста високи. По-деликатният момент е проблемът с валежите. 
Конкретно в  Пловдив на 6-ти се очаква хубаво време, сутрешните температури ще бъдат сравнително високи 17 – 18 градуса, по обед максималните температури ще достигнат 28 – 29 градуса и вероятността за валежи е сравнително малка -  около 40 % и то символични валежи в рамките на един – два литра.  Чудесно време за празнуване, коментира професор Рачев.

Дългосрочните прогнози за септември

След 22 септември, когато е астрономическото начало на есента, дългосрочните прогнози предвиждат септември месец да бъде топъл и сух. Един прекрасен завършек на лятото и едно чудесно начало на есента. Както обичат да казват  хората - чака ни златна есен, обясни климатологът.

Очаква се топла зима

Трогателно единодушни, като на партийно събрание, са световните метеорологични центрове – топла зима ни очаква за Европа и особено за Балканския полуостров. Като казвам топла, това означава, че средната сезонна, а това означава за трите месеца, се прогнозира температура с  един до един и половина градуса повече от нормалното. 

Това не означава, че през зимата няма да има сняг, няма да има вихрушки, няма да има минимални температури минус 10 градуса, но те ще бъдат за кратък период от време. Общо взето зимата се очаква да бъде мека, коментира още професор Рачев. 

Цялото интервю с професор Георги Рачев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33