Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Високи температури до 22 септември, ще става за море

Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Светла Милчева

Лятото ще продължи  с типични летни стойности за Пловдив поне до 23 септември.

По  морето ще си остане хубаво за същия период, с топло, слънчево време. Няма да бъде така както  е през юни месец – да можеш да отидеш на плажа в 7,30 или 7 сутринта. На плаж септември месец се ходи малко по-късно, но затова пък се седи цял ден спокойно на мекото и топло есенно или септемврийско слънце. Чудесно време за море, за релакс.Така че няма никакъв проблем не само за нашето, но и съседните морета, хората да се отдадат на почивка, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Георги Рачев, климатолог и преподавател в СУ "Климент Охридски". 

Символично захлаждане около 4-6 септември

В Пловдив за четвъртък, 6 септември, има разнобой за прогнозата за времето между големите метеорологични центрове. Очаква се захлаждане, но то ще бъде символично за цяла България. Температурите в страната ще се понижат с два до четири градуса и ще останат доста високи. По-деликатният момент е проблемът с валежите. 
Конкретно в  Пловдив на 6-ти се очаква хубаво време, сутрешните температури ще бъдат сравнително високи 17 – 18 градуса, по обед максималните температури ще достигнат 28 – 29 градуса и вероятността за валежи е сравнително малка -  около 40 % и то символични валежи в рамките на един – два литра.  Чудесно време за празнуване, коментира професор Рачев.

Дългосрочните прогнози за септември

След 22 септември, когато е астрономическото начало на есента, дългосрочните прогнози предвиждат септември месец да бъде топъл и сух. Един прекрасен завършек на лятото и едно чудесно начало на есента. Както обичат да казват  хората - чака ни златна есен, обясни климатологът.

Очаква се топла зима

Трогателно единодушни, като на партийно събрание, са световните метеорологични центрове – топла зима ни очаква за Европа и особено за Балканския полуостров. Като казвам топла, това означава, че средната сезонна, а това означава за трите месеца, се прогнозира температура с  един до един и половина градуса повече от нормалното. 

Това не означава, че през зимата няма да има сняг, няма да има вихрушки, няма да има минимални температури минус 10 градуса, но те ще бъдат за кратък период от време. Общо взето зимата се очаква да бъде мека, коментира още професор Рачев. 

Цялото интервю с професор Георги Рачев можете да чуете в звуковия файл.

Още от категорията

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Пет сигнала за горещи работни помещения провери ИТ-Пловдив

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната.  Предупреждението е в сила в почти всички райони на Централна и Западна България.  В тези, за които е обявен жълт код, се очакват температури над 35 градуса по Целзий.  Как работодателите спазват препоръките за работа на открито, кои са мерките и какви проверки се..

обновено на 27.07.21 в 11:43

Земеделието има нужда от свежите идеи на частния бизнес

Земеделците имат недоволства към националния план за възстановяване, който ще представим в Брюксел. Светлана Боянова, председател на УС на Института за агростратегии и иновации говори в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив за възможностите пред напоителните системи, и кои браншове от селското стопанство остават с по-малко средства в плана?..

публикувано на 27.07.21 в 11:07

Рестартирай Европа: Европейският съвет за иновации

10 милиарда евро е бюджетът на Европейския съвет по иновациите за периода от 2021г до 2027 г. При старта му комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел зказа, че " в Европа има много иновативни и талантливи новосъздадени предприятия, но твърде често те си остават малки или се..

публикувано на 27.07.21 в 10:54

Да направим всичко възможно да ограничим вълната от Ковид-19

От нас зависи дали ще има четвърта вълна от Ковид-19 в България. Така проф. Ани Кеворкян , от катедра "Емидемиология и медицина на бедствените ситуации" в Медицински университет - Пловдив коментира темата на закъснелите ваксинации срещу вируса у нас.  Проф. Кеворкян посочи, че България изостава значително в темпа на ваксинации, като се нареждаме..

обновено на 27.07.21 в 10:06