Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще изкара мандата си, ще има втори в този формат!

Мнозинството и правителството ще успеят за изкарат мандата си. Това управление и премиер показват много висок морал, когато става въпрос за носенето на отговорност. Това заяви в интервю за Радио Пловдив пловдивският депутат от гражданската квота на ГЕРБ Спас Гърневски с аргумент, че при най-малки съмнения за нарушения депутати и министри от ГЕРБ си тръгват веднага, без да чакат някакъв съд да докаже това.

За разлика от БСП. Трябва ли да ви припомня случая с Живко „Суджука“, с министъра на здравеопазването ген. Петров. При БСП един професор нарече 80% от българите дебили и си стои в парламента. Друг е подсъдим за купуване на гласове, стои си в парламента.

Според Гърневски така се носи отговорност – три оставки. Това са 17 жертви, премиерът и правителството не чакат компетентните органи да се произнесат дали причината е некачествен асфалт или грешка на шофьора, а трима ключови министри веднага подадоха оставки.

По повод обърщението на президента Румен Радев, в което посочи, че подадените оставки са бягство от отговорност Гърневски каза: „Това е доста цинично за човек, заради когото 8 дни криха катастрофата, която направи баща му с един инвалид. Той не може да говори за морал. Президентът по Конституция трябва да е обединител на нацията. От една година Радев се е превърнал в ударната бригада на БСП за дискредитация на управлението и не прикрива личната си злоба срещу успехите на правителството и премиера“.

А споменатите от държавния глава гафове на кабинета като срива в Търговския регистър и фалита на застрахователното дружество „Олимпик“ Спас Гърневски посочи, че последното не е гаф на правителството. КФН се избира от парламента. Този състав на надзора е избран през 2014 година по времето на Орешарски. Всеки отговаря за конкретен ресор, за надзора е Ралица Агайн – влязла в политиката по времето на Симеон Втори, партизанска внучка с дядо и баща полковници от ДС. Когато има възможност за спекулации, къде беше този кадър – пусна си отпуска. Значи има и персонална отговорност.

Спас Гърневски даде и пример с периода 2006 – 2007 година, когато при зам.-министър Корнелия Нинова Пловдив дава на „червения олигарх“ Панаира без да получи нито една стотинка и губи имоти в Стария град, около Гребната база и Панаира за 1 милиард лева. Това стана с помощта на „синия“ кмет Иван Чомаков и „червените“ общински съветници.

Появата на вицепремиера Красимир Каракачанов със синя каска на вчерашния коалиционен съвет за Гърневски е полууместна метафора за малката коалиция на патриотите.

Според него горещият старт на политическия сезон е малко повече буря в чаша вода. Имам предвид програмата на коалицията, която година и половина се спазва точно. Като разчетем цифрите те категорично говорят и воят на опозицията да стигне до предсрочни избори показва страх от спазването на програмата.

Заложения ръст на заплатите в края на мандата е обвързан с ръста на БВП. Ако достигнем 120 милиарда в края на мандата, ще имаме средна заплата от 1500 лева, а минималната ще е 700 лева. В края на тази година БВП ще достигне 107 милиарда, което показва, че заложените 120 милиарда не само ще бъдат достигнати, а и задминати при запазване на икономически растеж от 4%. Плюс външнополитическите успехи и лично на премиера Борисов – това показва, че може да постигнем един по-добър хал на народа. Това притеснява опозицията и затова е този вой за предсрочни избори.

Спас Гърневски обяви за приоритет на новия политически сезон да продължава да се изпълнява програмата на управляващите и конфликтите между малките партньори да не се отразяват на стабилността на коалицията. Ако това стане, според мен ще имаме още един управленски мандат в този формат.

Цялото интервю на Антония Попова със Спас Гърневски чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12