Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици от УМБАЛ-Пловдив с изложба за 6-ти септември

С тази изложба, посветена на 133 г. от Съединението на България, показваме, че служителите на УМБАЛ-Пловдив са не само чудесни специалисти, отдадени на професията си, но имат и отлични постижения в своите хобита – художествена фотография, изобразителнои приложно изкуство, дърворезба. Това заяви днес изпълнителният директор д-р Аргир Аргиров при откриването на експозицията в заседателната зала на първия етаж, която  е посветена също така на празника на Пловдив. Тази година  лечебното заведение отбелязва и 18 години, откакто носи името на Града на тепетата и 34 г. от постъпването на първия пациент в новата сграда на бул. “България” 234. 

Най-голям интерес предизвикаха произведенията на д-р Ганчо Жеков, началник на  отделението по Клинична патология, който се представи с карикатури и живопис. Много бяха желаещите да откупят негови платна, но той отказа. Лекарят рисува от дете и още като ученик има участия в изложби и награди. Избира медицината за своя професия, но рисуването е част от живота му. 

На него се падна честта да бъде куратор на изложбата, в която библиографът на болницата Вили Зайкова се представя с 11 картини, като най-впечатляващи са миниатюрите. Еекспртът по здравно осигуряване Наталия Чотова ще представи 6 произведения, рисувани със специална техника. Огромен интерес за публиката ще бъдат живописните платна на Гергана Янинска. С рисунки на акушерката е украсено цялото акушеро-гинекологично отделение в болницата – сред творбите има портрети, цветя, пейзажи.

Часове преди откриването в изложбата се включи и лаборанта  от отделението по образна диагностика Джина Песах, която представи свои художествени фотоси, наградени в Италия от Световната асоциация по артфотография.Т

ворбите на Пенка Радева от администрацията – декупаж и скрапбук, също привлякоха вниманието на посетителите. Младата авторка сподели, че обича да рисува от малка, но когато попада на тази техника преди 5 години, се занимава с нея винаги, когато намери свободна минута.

Общо 13 служители от УМБАЛ-Пловдив се представиха в експозицията. Сред авторите е и изпълнителният директор д-р Аргир Аргиров, който редовно участва със свои художествени снимки в изложбите на Фотографска задруга “Пловдив”.

 Свои фотоси  представят още началниците на кардиологията д-р Боряна Чомпалова и на неонатологията д-р Диана Аргирова, Румен Стоенчев от отдел „Прехрана“, както и старшата сестра на нефрология Женя Григорова.

Единствените творби от дърворезба излага епидемиологът на болницата д-р Рашко Рашков, а с декупажи се включват Пенка Радева от „Човешки ресурси“ и лаборантката Евгения Гайдова.

Всички, които желаят, могат да разгледат изложбата в следващите две седмици – тя ще бъде отворена от 10 до 13 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38