Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат разследване на задълженията на община Септември, според ръководството й това е провокация

| обновено на 05.09.18 в 15:37

Инициативният комитет „Да спасим община Септември“ ще сезира Агенцията за държавен финансов контрол и специализираната прокуратура, за да проверят новите, неправомерно натрупани задължения от общинското ръководство.

В Септември  се организира нова подписка, съобщи адвокат Николай Баташки от инициативния комитет:


Снимка

Искаме да бъде проверено за какво са поети новите големи задължения от кмета на общината, с кои фирми и защо е нарушен Законът за публичните финанси, което е признато и установено от Министерството на финансите. 

Държим да бъде проверен и зам.-кметът на общината Явор Митев, който дълго време изпълняваше длъжността кмет на общината, докато титулярът Марин Рачев беше арестуван и разследван от специализираната прокуратура за длъжностни престъпления. Според МФ общите задължения на община Септември към юни тази година са над 22 000 000 лв, поясни Баташки.


От своя страна заместник-кметът Явор Митев определи акцията на Инициативния комитет като провокация от хора, на които това общинско ръководство е неудобно. 

Снимка

Митев заяви, че не се притеснява от проверки, тъй като всичките обекти, по които работи, са с проведени обществени поръчки и надлежен контрол за тях.

Тоя инициативен комитет от пет човека, които разполагат явно с финансов ресурс, цели провокации, кметът сигурно им е неудобен, коментира Явор Митев.

Според заместник-кмета на община Септември, твърдението за нарушаване на закона за публичните финанси е едно от многото през последната година.

Поне от една година сме под такъв натиск. Постоянно се пускат доноси, сигнали. Ние сме нон-стоп проверявани.


Припомням, от февруари до август тази година заместник-кметът на Септември Явор Митев временно пое управлението на общината. 

До това решение се стигна, след като Специализираният съд отстрани от поста кмета Марин Рачев, за да не пречи на разследването срещу него. Рачев е обвинен за злоупотреби с общински средства и неправомерен контрол над фирми, които са били под негово пряко ръководство и са печелили обществени поръчки.

Апелативният специализиран съд върна на работа кмета на Септември Марин Рачев.

След решението Рачев декларира, че ще съдейства на разследващите и до 2 април няма да влиза в общината, освен когато бъде поканен от ресорния министър за подписване на концесията на минералното находище "Варвара". Интереси, свързани точно с този извор, според кмета, са причина за проблемите му с правосъдието.

От края на август Марин Рачев се върна в общината и пое кметския пост. Явор Митев отново зае длъжността заместник-кмет. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици с 97 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки; туристически..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Възстановяват фермата за глухари в Девин

Южноцентралното държавно предприятие предвижда да поднови работата на фермата за изкуствено развъждане на глухари в Държавното ловно стопанство "Извора", функционирала в периода 1978-1992 г.  Проектът е залегнал в инвестиционната програма на ЮЦДП, одобрена от МЗХ.  Фермата в Девин е била създадена с идеята за увеличаване плътността на популацията на..

публикувано на 23.04.24 в 17:03