Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е изправена пред нужда от истинско съединение

Мария Капон
Снимка: БГНЕС

България има своите съединителни актове през годините, но това е най-истинският, най-историческият. Днес влизането на България в Европейския съюз и в НАТО е още едни важен акт - на по-голямо съединение и мечта, заяви в интервю за „Преди всички“ и "Точно днес" Мария Капон.


„Съединението е истински наш акт, който сме направили въпреки всички останали, въпреки великите сили, без да се интересуваме как бурно ще реагират след това, за да ги принудим да следват нашия път – пътят на националната ни идентификация, пътят на желанията ни, пътят на мечтата и на каузата на стотици хора“, каза тя.

Съединението ясно показва, че хора, които са се противопоставяли помежду си в определени политики, са могли да бъдат заедно в определени искания, каза още Капон и подчерта, че сега България е изправена пред нужда от истинско съединение.

„Днес самите хора са разединени. Всеки гони собствената си кауза по някакъв начин, без да се гледа към голямата кауза, но когато с Евгени Кирилов правихме подписките в ЕП за освобождаването на медиците в Либия, нямаше никакво значение, че той е от БСП и от ПЕС, а пък аз бях председател на българската делегация от Европейската народна партия, защото това беше национална кауза. Днес сме изправени пред това да има нужда от истинско съединение, много по-голямо от личните каузи. Важни са обаче хората, които ще поведат народа. Дали това е възможно е големият въпрос, който трябва да си задаваме“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49