Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Царица Лютеница в Куртово Конаре от днес до неделя

В село Куртово Конаре започва Фестивал на чушките и доматите, традиционните храни и занаяти. Десетото му юбилейно издание ще продължи три дни – до неделя, включително. 

Тази година във фокуса на фестивала са маджирите – те са преселници от ивайловградските села Гьокчебунар и Сив кладенец, които в края на 19-ти век се заселват в Куртово Конаре, а местните ги наричат маджири. 

Снимка

През трите дни на фестивала жителите и гостите на Куртово Конаре могат да се насладят на различни традиционни храни и художествени изделия от региона, както и да разберат как се прави лютеница и местни гозби. Ще бъдат избрани и наградени „Царица на лютеницата“ и най-добрите местни кулинари. Ще бъдат връчени награди и за най-големи домат и чушка, най-красива кукла, изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци, а за първи път ще се проведе и нов конкурс „Гевгирът на баба“

В програмата са включени също пленер за художницидетски работилнициконцерти.Тридневният празник ще бъде огласян от много фолклорна музика. Проектът "Културното наследство на маджирите" е част от програмата на фондация "Пловдив 2019".

Повече за фестивала може да чуете от прикачения звуков файлс, където е интервюто  с Емирлия Шушарова, председател на организационния комитет.

Снимка
Още от категорията

Стейдж Парк на Младежкия хълм концентрира артсъбития

Нова събитийна зона в Пловдив в подножието на Младежкия хълм дава пространство за културни и артсъбития през цялото лято, есента и по време на Коледните празници до 7 януари.  На площ от 20 дка, зад бензиностанцията на Младежкия хълм ще функционират 7 сцени, няколко изложбени площи и от 18 до 60 павилиона на различни занаятчии , които ще..

публикувано на 26.05.22 в 13:07

Старт на първото издание на конференцията Spike в Пловдив

Пловдив посреща световния шоубизнес. На 26, 27 и 28 май 2022 г. близо 200 делегати и музиканти от над 20 държави ще се включат в първото издание на Spike – българската музикална шоукейс конференция. Всеки участник във форума е доказан професионалист в музикалния бизнес.  Три дни в активна работа в Пловдив ще прекарат топ музикални мениджъри,..

публикувано на 26.05.22 в 10:26

Представят продължението на "Великите европейци"

Поредната част на многотомното издание „Великите европейци“ на Пламен Асенов ще бъде представено днес в галерия „Резонанс“. Тя се появи на бял свят още през есента на 2020 година, но премиерата беше блокирана заради ковид ограниченията. На срещата авторът Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев след над година и половина изолация заради..

публикувано на 26.05.22 в 07:14

Пловдив става сцена на Театъра на сенките от Балканите

За два дни Пловдив става сцена на Театъра на сенките от Балканите.  Древното изкуство с над 500-годишна история ще оживее със спектакли на актьори от Гърция, и Турция.  От 16 до 18 часа в Цар Симеоновата градина зрителите ще се срещнат с актьорите от трупите на Одиссеас Канлис от Солун и Дениз  Каралар от Истанбул, за да изработят заедно с тях..

публикувано на 26.05.22 в 06:36

Великите европейци - Помпей Велики

Gnaeus Pompeius Magnus, Гней Помпей Велики, е римски генерал и политик от края на Републиката, който има важна роля в историята на Рим. Той не доживява раждането на Империята, но участва в нейното зараждане.  BNR podcasts · Великите европейци - Помпей Велики Помпей изглежда, но не е типичен герой за времето и мястото си. Да, той е..

обновено на 25.05.22 в 15:06