Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме Рождество Богородично

Православната църква почита днес църковния празник Рождество на Пресвета Богородица. 

Денят, в който се е родила Света Дева Мария, е един от 12-те най-големи християнски празници, известен в народната традиция като Малка Богородица. 

Родителите на Светата дева - праведните Йоаким и Ана, били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Света Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария, заради която ще бъдат благословени всички земни родове. Света Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога.

Когато малката Мария навършва три години, родителите я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълнили обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема върху себе си дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. 

Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август. 

На 8 септември православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена "Богородична питка". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оловният войник събира публика в Цар-Симеоновата градина

В рамките на фестивала за улични изкуство „6Fest“в Пловдив днес в Цар-Симеоновата градина малчуганите могат да гледат (11 ч.) спектакъла „Храбрият оловен войник“. Спектакълът е продукция на „Камбана Арт“ – София. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив и е част от Културния календар на..

публикувано на 21.07.24 в 07:49

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 20.07.24 в 10:11

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46