Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС да бъде най-добре чуваният глас, а не най-големият платец

Акцентите на последната реч на Жан Клод Юнкер като председател на Европейската Комисия за състоянието на Съюза и за решението на мигрантската криза извеждат основните  притеснения на  правителствата на големите държави и на техните граждани в година, която предстоят европейски избори, заяви  Юлияна Николова от портал „Европа“. 

В нея той призовава да не бъдем най-големият платец в света  на големите  глобални инициативи, а да бъдем най-добре чуваните за тези инициативи.  За политика по миграция още не трябва да се говори  само, когато голям кораб приближава бреговете на някоя от големите европейски държави.

Той предлага още засилване на значението на Европейската гранична и брегова охрана и набиране на  персонал  около 10 000 души на разположение на държавите-членки, които да реагират при нужда,  ускоряване на процеса за даване на убежища на основа на сътрудничество и много по-строги мерки за справяне с тези, на които вече е отказано и недопускане отново на европейския континент.

Общо взето всички инициативи, които лансира той за състоянието на Съюза, са обърнати най-вече към сигурността, сигурността в интернет, борбата с престъпленията, киберсигурността, засилване пролята на европейската прокуратура, преследване на трансгранични престъпления, включително и изпирането на пари.

Речта му е обърната в годината преди избори по-скоро към страховете на големите държави. Няма ги посланията от миналата реч за икономически просперитет и развитие.

По думите на Николова, доколкото не е постигната договерост за Шенгенската зона по време на българското председателство, България  не трябва да е засегната, че не се споменава  името й  конкретно.

Речта на Юнкер  е по-скоро политическа, отколкото стратегическа.

Повдигането на темата за членството на Западните Балкани бе една от най-успешните инициативи, тъй като и сега, два месеца, след като нашето председателство завърши, тази тема продължава да е актуална. Не трябва  обаче да забравяме, че когато Юнкер пое комисията, той заяви, че по неговото време няма да се случи никакво разширяване. Фактът, че по темата се говори и сега, доказва приносът на България за извеждането на бъдещото членство на Западните балкани на светло, като успех.

В речта на Юнкер има и реакция на протекционизма на Тръмп, но той говори и за засилване на позицията на еврото чрез европейските банкови системи. Икономиката обаче в тази реч не е изведена  много напред, тъй като това е реч като за преди избори, подчерта още Николова.

Чуйте звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С мащабни проекти район "Тракия" отбелязва своя празник

Точно днесе и празник на най-младият район на Пловдив, а именно „Тракия“, който става на 51 години. Първите блокове там са построени през 1973-та година за да се отговори на разрастващият се град и преодоляване на жилищната криза. Днес увеличаващите се жилища в района създават и проблем с паркирането, но поставят и въпросите, свързани с..

обновено на 06.08.24 в 11:23

Време е партиите да разберат, че НС не е кварталният пясъчник

Не е изненада, че отново отиваме на предсрочни избори, защото партиите още от предишните си постлаха толкова късо одеялце, на което не могат да се съберат всичките им амбиции, каза в предаването "Точно днес" политологът Любомир Стефанов. Политическите ни партии не разбират връзката между гражданите и управлението, дупката между обещанията и..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23