Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сгрешихме, като направихме болниците търговски дружества

Ние сгрешихме с реформата в здравеопазването,  като допуснахме най-голямата грешка, че направихме всички болници търговски дружества, заяви финансистът Кольо Парамов.  Оттам стартира и лошата разменна монета за определяне на цените на услугите. 

Моделите, които се предлагат сега, ще предизвикат вероятно голямо  напрежение, тъй като ще има доста несъгласни с тях. Застрахователите няма да могат да прозрат в самото начало желанието за осигуряване на толкова много пари, които ще плащат разликата за лечението над 700 лв от  всяка медицинска услуга, която е застрахована.

Явно цялата 2019 г. ще премине в сериозни препирни, за да стартираме през 2020 нов модел. Зная само, че най-болезненият въпрос е как да излезем от състоянието, в което болниците да не са търговски другества.

Този модел е мнго оскъпо струващ, той ще утвърди по парадоксален начин, направи много директори на болници милионери. По вертикала този модел е много сложен като начинание.

По света само две държави - България и Англиякои, имат приложен такъв модел. Лошото е, че България го приложи в момент, когато беше най-слаба, а Англия, когато английската лира бе достатъчно стабилна. Този модел може да бъде приложен само при положение на стабилна финансова система,  при много пари и той е вреден при липсата на контрол по вертикала.

Днешното доплащане в резултат на това стига до 44%. Съвсем нормално е министърът- финансист да предлага намаляване на този процент до 15%. В състояние на бедност хората не са в състояние да плащат. Или пък не им се извършва такава дейност, която да ги удовлетворяла като здравно обслужване и за която да си доплащат.

Предложението да се плащат като вноска 12% за всичко, което струва над 700 лв, вероятно също нещо не е добре обяснено. Защото ако приемем, че 6 млн се осигуряват, а те сега са 3 млн, не е посочено кой ще плаща за останалите. 

Дали тези пари днес без увеличаване на здравната вноска, да останат в НЗОК или да отидат в застрахователните компании?

 Ако това се получи, ще има прехвърляне на средства към застрахователните дружества и тогава няма да е ясно как те да се върнат обратно към здравните заведения и  какви цени ще бъдат приложени към застрахователните дружества  в обратен план. Рамката е предложена  така половинчато и не може да се разбере за какво се спори и какво се предлага.

Не можем да издържим при поддръжката на ниско ниво на обслужване в 28 окръжни болници, които трябваше да бъдат еталон за обслужване в здравно заведение. Влязоха на пазара впоследствие сериозни медицински заведения в София, които прилагат световни стандарти като мисъл и практика и сега има обезценяване на останалите по места.  З0-годишната промяна в обезценяването на качество на обслужване, на технологии и т.н. ни кара да се замислим какво здравеопазване правим -  напълно централизирано или не? Цялата здравна система сега е преекспониране на пари и тя довежда до ситуацията в момента.

Сега обаче нямаме друг  избор – държавите с пазарна икономика не правят разлика между пациентите, както при нас започва да се чува като вариант. Все още мислим, че част от хората, които имат пари, могат да имат по-добро здравеопазване. Трябва да мислим как ще се отнесем към другите, как ще се подържат тези 28 огромни медицински центрове в бившите окръзи, как ще се поддържа нивото на българския лекар, необходим по места, за да отговори на нуждите на хората.

Налице в здравеопазването в момента в България е противоречието – търговско дружество, огромна сума в НЗОК за управление, движение на паричен ресурс и крайно нисък коефициент на удовлетворение у пациентите.

Чуйте интервюто от звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изход от кризата трябва да се търси във всички посоки

"Няма никакво значение кой е министър на вътрешните работи, ако той е излъчван от определени политически фигури или фигури, стоящи зад конкретни политици. Няма значение дали ще се казва Калин Стоянов или Стоян Калинов, а каква политика води. И ако този нов човек води старата политика да се толерират купувачи на гласове, мрежи, които контролират вот и..

публикувано на 26.08.24 в 11:30

Президентът одобри кабинета "Главчев 2", изборите ще са на 27.10.

Димитър Главчев предложи  директора на Националната полиция Атанас Илков за служебен министър на вътрешните работи .  Илков ще замени на поста Калин Стоянов. Втората промяна в състава на Министерски съвет с министър-председател Димитър Главчев е външният министър . За него Главчев предлага поста да поеме Иван Кондов . Президентът Румен Радев..

публикувано на 26.08.24 в 10:18

Археологическото проучване под Бетонния мост приключва в срок

Приключват археологическите разкопки под Бетонния мост. Следващата седмица предстои междуведомствена комисия да посети обекта и да реши неговата съдба. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Петър Зидаров, който ръководи археологическия екип. „Това, което е най-впечатляващо със своите мащаби, е голямата масивна..

публикувано на 23.08.24 в 10:35
Иво Инджов

Политическата криза скоро няма да бъде преодоляна

Понеделник е денят "Х", в който трябва да стане ясно дали ще има нов служебен кабинет отново начело с Димитър Главчев, а също и дали предсрочният парламентарен вот ще бъде на 27 октомври, или ще се отложи още във времето. Вчера президентът Румен Радев даде срок до понеделник Главчев да представи състав на ново служебно правителство. Ще се..

публикувано на 23.08.24 в 09:47

Законът, засягащ ЛГБТ-теми, е репресивен и ще бъде отменен

"От гледна точка на който и да е човек с нормална интелигентност и психично здраве, този закон е меко казано  глупав. В него има куп противоречия и определя една чисто дискриминационна практика, която веднага заинтересува Европейската комисия, защото засяга правата по отношение на пол". Това заяви психологът Иван Игов. Като аргумент, той подчерта..

публикувано на 22.08.24 в 11:06