Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баскетболна България с исторически успех над Франция

Димитър Димитров
Снимка: lap.bg

Мъжкият национален отбор на България записа един от най-големите успехи в историята си. Отборът ни победи третия в световната ранглиста Франция със 74:68 в среща от световните квалификации, изиграна пред близо 3000 зрители в „Арена Ботевград“.

Загубата бе първа за Франция  в квалификациите, докато България вече е с баланс 3-4. В неделя тимът ни гостува на Русия в Химки.

Голям мач за нашите направи Димитър Димитров, рожба на Академик Бултекс 99 и баскетболист на Пловдив за 2018 година, който от новия сезон ще играе за Балкан (Ботевград). Той наниза 16 точки, 2 от които пред погледа на звездата на Шарлът Хорнетс Никола Батум, 5 борби и 5 асистенции.

Българите направиха много силна първа част, последва натиск на "петлите", но на полувремето нашите се оттеглиха с точка аванс - 45:44.

Драмата продължи и след паузата, като нито един от двата тима не успя да се откъсне с голяма разлика. Играта бе много равностойна и закономерно развръзката остана за последната четвърт, която започна при 59:58 за „лъвовете“.

Мачът вървеше кош за кош и през заключителния период. По-малко от пет минути преди края резултатът бе равен при 66:66. След това българите направиха фантастична серия от 6 безответни точки. До края французите опитаха да стопят изоставането, си но със здрава защита националите ни удържаха преднината си и вдигнаха хората в залата.

Дий Бост бе най-резултатен за успеха със 17 точки (пет тройки). Димитър Димитров отбеляза 16 точки, а Павел Маринов добави 13.

За Франция Никола Батум вкара 17 точки, по 13 имат Пол Лакомб и Едуин Джаксън.

"В последните 20 секунди бях толкова щастлив и чувах само отстрани, не е свършил мачът, не е свършил мачът. Надявам се в Русия отново да постигнем същия резултат. Излязох на терена и не гледах кой кой е. На игрището сме един срещу друг и се старая да спра който е срещу мен. За мен е най-голямата победа, и искам да я посветя на дъщеря ми Ева. Написахме на тейпа на Павел Маринов резултат 81:75... и виждате", заяви Димитър Димитров след великия мач.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нападател от Полша тренира с Ботев

Полският  нападател  Томас Валцак тренира с Ботев. Футболистът  ще изкара пробен период, като ще трябва да убеди Душан Керкез и помощниците му в своите качества. Валцак е роден на 17 август 2005 г. в Плоцк. Висок е 192 сантиметра. Юноша е на Делта Ступно, след което преминава в академията на Легия, играл е за Висла Плоцк, Ескола, Раков и Погон Шедълце...

публикувано на 27.08.24 в 18:08

Ломотив победи инфарктно Септември

Локомотив (Пловдив) постигна драматична победа с 3:2 над Септември като гост на стадиона в столичния квартал "Надежда".  Виктор Очаи поведе за домакините със страхотен гол в 39-ата минута. През втората част обаче появилият се от скамейката Мартин Хайдаров (67') изравни за "смърфовете". Впоследствие чрез Мартин Паскалев "черно-белите" обърнаха мача. В..

публикувано на 26.08.24 в 21:22

Решения на Спортно-техническата комисия на БФС

Спортно-техническата комисия към БФС  премести следващия домакински мач на Локомотив Пловдив да се играе по светло. Става въпрос за "железничарското" дерби срещу Локомотив София, което ще се играе в неделя от 17,00 часа вместо в събота от 21,15 часа. Ето всички решения на СТК от днес, 26 август : Поради продължаващите ремонтни дейности на тревното..

публикувано на 26.08.24 в 17:57

Локомотив продава Мичи Нтело в Швейцария

Локомотив (Пловдив) ще се раздели с Мичи Нтело. "Смърфовете" ще продадат нападателя в швейцарския Ивердон Спорт. Според белгийския журналист Саша Таволиери между двата клуба има постигнато споразумение относно параметрите на сделката, но подробности не се съобщават. Нтело ще подпише 3-годишен договор с Ивердон, който в момента заема предпоследно място в..

публикувано на 26.08.24 в 17:55

"Ботев" с първа загуба за сезона

"Спартак" (Варна) победи "Ботев" (Пловдив) с 1:0 в двубой от 6-ия кръг на Първа лига и нанесе първа загуба на пловдивчани от началото на сезона.  Двубоят започна с минута мълчание в памет на починалия бивш капитан на "Ботев" Георги Аврамов. В 69-та минута Ахмед Ахмедов вкара красив гол във вратата на "канарчетата", който се оказа достатъчен за трите..

публикувано на 25.08.24 в 09:59