Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският работник e подценен над 2,5 пъти

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Когато говорим за увеличение на МРЗ в страната и увеличението на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, те по един или друг начин са свързани, подчерта вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Правителството или т.н. „двойна коалиция“ между ГЕРБ и ОП заявиха още при поемането на властта, че ще има увеличение на  минималната работна заплата. Имайки предвид взаимната връзка, виждаме, че когато Правителството залага от 1 януари догодина да увеличи МРЗ  от 510 на 560 лв, което е приблизително 10%, това оказва директно отражение и върху заплатите в бюджетната сфера. И тъй като става въпрос въобще за увеличение на фонд „Работна заплата“, няма как  то да бъде разпределено поравно между всички работещи едновременно. Най-малкото, заради факта, че Правителството е заложило по-сериозно увеличение на работещите в сферата на образованието – 20%. Това съответно показва, че за останалата част от заетите в бюджетната сфера увеличението няма да бъде 10%, а – по-малко.

Все пак това увеличение практически е стъпка в правилна посока.  Друг е въпросът, дали то е достатъчно като размер и отговорът е простичък – не  е достатъчно.

Като аргумент Партениотис посочи, че въпреки че през последните 17 години се наблюдава значително увеличаване ръста на работната заплата в сравнение с останалите страни в ЕС, България е на последно място по доходи.

Това показва, че имаме сериозни основания да желаем да подобрим  благостъстоянието на българския гражданин.

Бюджетният излишък е функция на икономиката в държавата и ако няма  икономика, няма как да бъде формиран и националният бюджет. Когато има увеличение на производителността в реалната икономика и оттук – увеличаване на на доходите на работещите в реалната икономика, ще имаме неминуемо и повече средства в националния бюджет и съответно повече средства за работещите в бюджетната сфера.

В тази посока позицията на КТ „Подкрепа“ винаги е била да има реално увеличение на работната заплата, която да е поставена на реални релси.

По думите на Партениотис българският работник е подценен в сравнение с работниците в останалите страни в ЕС над 2,5 пъти.

Ако се повдигне базата, върху която да бъдат актуализирани МРЗ и въобще заплатите в България, българинът ще получава по-реални доходи, ще има повече средства в бюджета и повече средства съответно – в бюджетната сфера, подчерта още Йоанис Партениотис.

Чуйте повече от звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдивските седмокласници с по-добри резултати по математика тази година

По математика резултатите на седмокласниците са най-високите спрямо предишните пет години и ни отреждат 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре, съобщи Иванка Киркова, началник на РУО Пловдив. Тя допълни, че по БЕЛ регион Пловдив отстъпва с две позиции в класацията и е на 8-мо място спрямо предходната година. Тази година учениците..

обновено на 02.07.24 в 12:27

В ДПС има самоуправство, авторитаризъм, заплахи и страх

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател..

публикувано на 02.07.24 в 11:50

Продължете образованието си в ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив

ПГВАД „Христо Ботев“ - Пловдив, обявява прием за учебната 2024/2025г. Гимназията има водеща роля в професионалното обучение и успешно внедрява дуалната система на обучение.Училището получава международно признание, като съчетава умело занаята и творчеството, съхранява традицията и приема новостите. Целите, които се поставят - да се..

публикувано на 02.07.24 в 11:48
Любомир Стефанов

Кабинет с премиер Росен Желязков е амбициозна заявка

Като свръхамбициозна заявка определи политологът Любомир Стефанов проектокабинета с премиер Росен Желязков предвид ситуацията, при която ще им правителство на малцинството. В програма "Точно днес" на Радио Пловдив той посочи, че на този етап няма опит с работеща коалиционна  и политическа култура и тази заявка е твърде оптимистична.  "Но пък кой..

публикувано на 02.07.24 в 10:24
Ддоц. Екатерина Дамянова

Изборът на новия патриарх е изненадващ

Изборът на новия български патриарх Даниил беше изненада, защото хората в църковните следи и обществеността имаха нагласата, очакванията, убедеността, че фаворитите за този пост са други. Това може да породи много реакции, които вече виждаме, коментира в програма "Точно днес" богословът доц. д-р Екатерина Дамянова от  Богословския факултет на СУ..

публикувано на 01.07.24 в 11:14