Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свръх задачата на Кабинета е да остане на власт

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Вероятно за Правителството няма проблем с оставките. Всички единодушно казаха, че министрите са добри, министерствата си работят добре, просто трябва да се отговори на обществената нужда, това е някакъв морален акт,  така че едва ли има някакъв проблем. Друг е въпросът дали тази оценка на управляващите за добрата работа точно на тези министерства   съвпада с  оценката на гражданите за същите тези министерства и тяхната дейност. Това заяви  политическият анализатор Страхил Делийски по повод  неосъщественото гласуване на трите министерски оставки. 

По думите му, това е поредният знак от страна на Правителството, най-вече на премиера в случая, че той прави опит да реагира на  определени репутационни кризи.  

Излезе с аргумента, че  всичко е наред в правителството с тези министри, но хората искат смени, това е нищо повече от репутационна и имиджова реакция.  За мене беше много интересно – едно, как да кажа, признание, че това, което се прави, е в името на публичния образ лично на премиера.

Eдва ли е политическа криза, защото всичко все още изглежда в рамките на конституционните правила,  аз нямам особено големи очаквания  за начина, по който този политически елит развива и осъществява политическия процес. Толкова вече сме свикнали на такъв тип стъпвания накриво, ако мога така да се изразя, че едва ли някой може да се изненада при следващия такъв епизод.

Предполагам, че днес или утре ще бъде гласувана персоналната смяна в кабинета, ще имаме нова номинация за министър на транспорта, но този микросюжет с министъра на транспорта и самооттеглянето му  идва да покаже точно това – спецификата, характеристиките на българския политически елит и все по-голямата трудност  да се намери такъв представител, който да отговаря и на изискванията на властта, и на изискванията на гражданите, това е тъжно.

Правителството се нуждае от ясна заявка и разказ легитимен, смислен, убедителен за смисъла от своето съществуване. И дойде като че ли тази заявка преди състава на новия кабинет, с предложението на г-н Борисов за повишаване на заплатите и с изграждането на стадион за 100 милиона.

Къде на шега, къде наистина тези дни си споделям с приятели, че очаквах с интерес с какъв залог ще излезе Борисов след тази криза, за да покаже, че  все пак Правителството е на мястото си.   

Къде на шега, къде наистина тези дни си споделям с приятели, че ако има още някаква поредица от подобен тип правителствени кризи, репутационни кризи, най-вероятно до края на следващата година ще имаме четворно увеличаване на заплатите и хиподрум.

Не мисля, че има кой знае какво разместване на електоралните нагласи, което не означава, че в обществото няма някаква динамика и емоционална, и рационална, защото отношенията власт – общество не са никога статични. Това са отношения, белязани от постоянна динамика. Това, че  веднага няма ясен израз на тази динамика, не означава, че всичко е наред с легитимността на властта по никакъв начин.

Като че ли драмите в Правителството за момента са потушени и това не е изненада, но струва ми се, че оттук нататък колкото и да обещава Борисов, това Правителство е изчерпало своя кредит на доверие към обществото и популярността и одобрението само ще вървят надолу, което ме кара да си мисля, че един рационален анализ би довел ключовите фигури в Правителство до идеята, че може би за тях е по-добре е да влязат в режим на предсрочни парламентарни избори докато не е прекалено късно.


Чуйте повече от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р Кабаиванов..

публикувано на 18.07.24 в 13:33
Георги Харизанов

Кабинет няма да бъде сформиран в рамките на 50-то НС

Правителство няма бъде сформирано в рамките на 50-то Народно събрание. И това стана ясно още с гласуването в зала на правителството с първия мандат. Това заяви в интервю за Радио Пловдив политическият анализатор Георги Харизанов малко преди да стане ясно, че ПП-ДБ са готови да върнат незабавно втория мандат.  Той подчерта, че правителство,..

публикувано на 18.07.24 в 10:13

Стивън Гагов, роден в САЩ, доброволец в МБАЛ-Пазарджик

Стивън Гагов е роден в американския щат Флорида. Той е на 18 години и през това лято е доброволец в МБАЛ - Пазарджик.  Решил е да стане лекар и миналата година е приет да учи биология за първите 4 години, след това ще постъпи в следващ етап. Там са нужни поне 10 години обучение за най-хуманната професия. Стивън е студент в Университета на..

публикувано на 18.07.24 в 08:25
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29