Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Продуктовата такса е чист рекет към транспортния бранш и пълни нечии джобове

Автобусните билети ще поскъпнат с 5 %

Браншът е категорично против фирмите и шофьорите да бъдат глобявани заради пътници без колани

С до 5 % ще се вдигне цената на билетите за автобусите, които обслужват общинските транспортни схеми и се движат на по - кратки разстояния, заради новите изисквания за колани за пътниците и устройство за мобилно видеонаблюдение. 

Това заяви пред Радио Пловдив Васил Пиронков, превозвач от Асеновград и председател на Националната асоциация на автобусните превозвачи в България. 

Той е категоричен, че новите изисквания няма да повлияят на цената на билетите при автобусите, обслужващи републиканските пътища, тъй като те са със заводски конструирани колани и имат устройства за мобилно видеонаблюдение.

Пиронков обясни, че около 80% от автобусите, обслужващи общинските линии, са стари

Поне половината от тях - около 40 %, не отговарят на изискването за коланиЗатова, ако трябва да сменят и седалките, за част от превозвачите ще бъде по - изгодно да си подменят изцяло автобусите с такива с колани.

Проблемът, според него, е кой и как ще определи да се извършва преоборудването на автобусите с колани, какви ще бъдат коланите и как да се поставят те, тъй като половината от автобусите не отговарят на поставените условия. 

Пиронков посочи, че автобусите, обслужващи републиканските пътища, почти отговарят на условията, наложени с промените в Закона за пътищата и Закона за автомобилните превози - имат колани и видеорегистратори.

Асеновградският превозвач определи като изключително разумен срока, даден на фирмите за преоборудване на автобусите.

Васил Пиронков обаче се обяви категорично против това фирмата превозвач и шофьорът да носят отговорност и да плащат глоба за пътник, който не си е поставил колана.

Тука има нещо, което не е както трябва!, категоричен е превозвачът по повод въведеното наказание за глоба или имуществена санкция от 3000 лева за превозвача и 500 лева за шофьора, а санкцията за пътника да е само 50 лева.

Не може да бъде вменено нито на нашите водачи, нито на стюардите да глобяват и да налагат санкции за това, че някой от пътниците не си е поставил колана, коментира Пиронков. Той подчерта, че контролните и санкциониращите функции са в правомощията само на КАТ и Автомобилна администрация.

Всичко оттук-нататък, след като ние изпълним закона, остава в ръцете на пътниците - нищо в ръцете на транспортните компании и на водачите!, посочи председателят на Националната асоциация на автобусните превозвачи в България. 

Васил Пиронков за пореден път изтъкна протеста на автомобилния бранш срещу продуктовата такса, която превозвачите плащат.

Това е някакво безумно решение, което е в интерес да се напълнят нечии джобове, убеден е Пиронков.

Той коментира, че един нова автобус струва 200 000 - 300 000 лева и тези автобуси не се бракуват. Никой няма да си даде автобуса за скраб за 2 000 лева! Затова след 4 - 5 години тези автобуси се изпращат за трети страни.

Защо трябва да плащаме нещо, когато производителят го е платил веднъж? Това е чист рекет на бранша!

Пиронков декларира готовността на автобусните превозвачи с всичко да съдействат на новия транспортен министър за решаването на натрупаните с години проблеми в сектора.

Браншът е "за" - за нас няма значение кой ще е министър, важно е да се решават проблемите!

Цялото интервю на Елена Крушкова с Васил Пиронков е в звуковия файл.

СнимкаОще от категорията
Проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека (ИИНЧ) към БАН.

България се нуждае от правителства за реформи

Разговор за политическата зима с проф. Антоанета Христова , политически психолог.  Говорим за вота на недоверие, за президента и главния прокурор и обратно по стълбицата на властта.  Проф. Христова посочи, че и Воля и Атака показаха ясно разочарованието си от липса на предложения от страна на БСП. По думите й: Тези пресмятания са известни и е..

обновено на 29.01.20 в 10:43

Наредба-18 се отлага с шест месеца и протестите отпадат

Хотелиерите и ресторантьорите отменят планирания за днес национален протест. Това стана ясно след проведена среща на техни представители с финансовия министър Владислав Горанов. Измененията на спортната Наредба Н-18 се отлагат с шест месеца, за да се въведе софтуера за продажбите в този бранш. От София - разговор Георги Пампоров , който ще участва..

публикувано на 29.01.20 в 09:40

Учители с петиция искат яснота за изпитите след 4 клас

Началните учители поискаха с петиция и отворено писмо до МОН отпадане на изпитите след 4 клас на децата. Тези мерки обаче да се преприемат от следващата учебна година, а за тази преподавателите настовят за повече яснота при провеждане на двата изпита.  Тази година отпаднаха два от изпитите – по “Човекът и обществото” и “Човекът и природата”...

публикувано на 29.01.20 в 09:36

Борисов няма да допусне Радев да направи служебен кабинет

Социологът Димитър Ганев споделя мнението, че в държавата се усеща нестабилност, но прогнозата му е, че заради соиалните отдушници тя няма да успее да доведе до смяна на властта. Усещането е за клатене на държавата, но ние сме свикнали със скандалите - новият покрива стария.  Според него напрежението по оста главен прокурор - президент е с неясен..

обновено на 28.01.20 в 16:50

Не помним такова мащабно изтравяне на риба в Марица

Това, което се случи с отравянето на рибата, е прецедент и откакто съм риболовец не помня такова мащабно изтравяне на рибния ресурс в Марица. Това заяви  Петър Янев – член на рибарско дружество „Олимпик", подал първия сигнал за мъртвата риба. По думите му, рибите са се движели на облаци по течението, давали са всичко от себе си в..

публикувано на 28.01.20 в 16:14