Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Бах направи първа копка на Втори гребен канал

| обновено на 15.09.18 в 16:26

Президентът на МОК Томас Бах направи символична първа копка за втория канал на гребната база в Пловдив. Той пристигна за световното първенство по гребане за мъже и жени, на което България е домакин.

Томас Бах, президентът на международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев,  председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков и председателят на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов направиха символичната първа копка на загряващия канал.

Проектът се нарича екопарк „Марица“. Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължина – 2100 м. и широчина 45 м. Дълбочина - 1,5 м. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта.

Иван Тотев приветства Томас Бах в Пловдив с добре дошъл в най-стария жив град в Европа. Момичета в народни носии посрещнаха президента на МОК с хляб и сол на гребната база.

„Този символичен старт в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах е исторически момент – поставяме символичното начало на много важен проект за Пловдив, който ще има сериозен принос в това нашият град да затвърди авторитета си на световен център на гребните спортове“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.Снимка

Томас Бах получи от Иван Тотев почетен плакет със символа на Античния театър и герба на Пловдив.

Президентът на МОК отдели специално време на атлетите, участващи в световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Дълго време той разговаря с гребци и парагребци от различни нации в компанията на президента на ФИСА Жан-Кристоф Ролан. Кристиан Василев беше първият спортист, с когото Томас Бах се видя край гребния канал. Българинът бе избран като символ и на всички атлети, и на домакините на световното първенство.

След срещата с Томас Бах Кристиан Василев бе избран за гид на официалната делегация, начело с президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и вицепрезидента на ФИСА и член на МОК Триша Смит. Българският гребец показа на официалните гости хангарите, флотилията от лодки и ги запозна с гребната база и тънкости от гребането.

След близо час разговори с атлетите край канала в Пловдив, президентът на МОК зае мястота си във финалната кула на гребната база, за да наблюдава състезанията от всички финали А от седмия ден на световното първенство в България. По покана на спортния министър на България Красен Кралев битките за медалите наблюдава  и спортният министър на Русия Павел Колобков.

В програмата на Томас Бах на гребната база в Пловдив е включена и среща с олимпийски шампиони и медалисти на България в гребането. Президентът на МОК ще отдели специално време и на делегатите от всички 62 страни, участващи на световното първенство в Пловдив.

Снимка

Томас Бах участва в символичната първа копка на дублиращия Гребен канал, а след това разговаря и с представителя на гребците - българинът Кристиан Василев.

След това шефът на МОК имаше среща с домакините, гледа финалите в няколко дисциплини и участва в церемонията по награждаването.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
ЦСКА отново ликува във Вечното дерби

ЦСКА се наложи с 3:1 над "Левски"

ЦСКА-София се наложи с 3:1 над "Левски" във второто дерби през месец април на стадион "Васил Левски". Така "червените" постигнаха дубъл над големия съ съперник след успеха с 2:0 на 7-ми април, който се игра пред много повече фенове. Улаус Скаршем, Джонатан Линдсет и Марселино Кареасо вкараха за тима на Стамен Белчев още през първото полувреме и..

публикувано на 27.04.24 в 18:56

„Алтер его” – стари хипари, поезия и трибют за Радой Ралин

Поредната годишнина от рождението на Радой Ралин ще отбележим в „Алтер его“ тази събота. Според паспорта на големия български сатирик – 101 години, а според свидетелството му за раждане – 102. „Порка мистерия!“, би казало алтер егото на водещия Петър Краевски – Краю Петровски, но дали ще го каже, ще разберете, ако ни слушате.  Апропо, докато..

обновено на 27.04.24 в 17:38

"Ботев" е домакин на "Славия" в първия кръг на плейофите

"Ботев" (Пловдив) посреща Славия в първия кръг на плейофите за местата от седмо до десето. Мачът е от 19:00 часа на стадион "Христо Ботев". „Жълто-черните“ ще имат едно наум и за предстоящия реванш в турнира за Купата на България срещу ЦСКА на 1-ви май. "Ботев" е седми с 44 точки, на една пред осмия ЦСКА 1948. Мачът пропуска наказания Самуел Акере..

публикувано на 27.04.24 в 10:36

Димитър Илиев подписа нов договор с Локомотив

Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев преподписа с “черно-белите”, съобщиха официално от клуба. Новият контракт на Футболист номер №1 на България за 2019 и 2020 година е със срок до лятото на 2025-та година. В същото време  с тарши-треньорът Александър Томаш взе участие в честванията по повод 100 години Етър (Велико Търново). Наставникът на..

публикувано на 26.04.24 в 17:02
Кристиан Василев

Кристиан Василев на финал на олимпийската квалификация

Българинът Кристиан Василев от СК "Хеброс-гребане" се класира за финала на скиф на Европейската олимпийска квалификация по гребане в Сегед (Унгария). Василев спечели втория полуфинал и заслужи място във финалната фаза на пресявките за Париж 2024. Василев измина дистанцията от 2000 метра за 7:14.17 минути, оставяйки зад себе си словенеца Исак Иван..

публикувано на 26.04.24 в 15:29