Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безбройните улични ремонти мъчат и диспечерите в Центъра за управление на трафика

| обновено на 22.09.18 в 09:15

Трима диспечери следят 70 невралгични точки от градското движение в Центъра за управление на трафика в Пловдив.  По други 24 важни кръстовища са разположени видеокамери с 360 градусов обхват, а болшинството светофари са оборудвани с видеоконтролери със специален „смарт“ софтуер, който регулира пропусквателния режим.  

На голяма видеостена 15 монитора показват едновременно в реално време наблюдаваните кръстовища. Видеокадрите се сменят постоянно от операторите, които следят за трафика и при необходимост могат да се намесят за ръчно управление на зелената вълна, разказа ръководителят на центъра Маньо Петров. 

Същността на „умните“ светофари се състои в способността им да определят степента на натовареност и да регулират пропусквателността, обясни той. 

По думите му, въпреки удобството, което предоставяха  цифровите „броячи“ под семафорите, те са необратимо демонтирани, тъй като е преценено, че новото технологично оборудване ги е направило ненужни.  

Работата на диспечерите  изисква огромна концентрация, понеже освен наблюдението, при необходимост те са обучени и да осигуряват логистична подкрепа на полицията. Така например, от тях се изисква светкавична ориентация и моментална реакция в случай на катастрофи, тъй като първи виждат инцидента и веднага сигнализират пътна полиция по пряка връзка, добави мениджърът на центъра. В тази връзка, помощта им е безценна в случай на спорадични безредици и дори при криминални престъпления, заради големият обхват на видеорегистраторите. 

Освен голямата видеостена с 15 монитора, пред всеки има персонален компютър  за конкретно наблюдение на определена точка. Разположената техника показва в момента броят на колите по всички платна в даден участък, както и средната скорост на движение във всеки един момент. За съжаление, почти през цялото време по централните булевардите тя е много над разрешената от закона за градски условия и достига средно до 80 км. в час, констатираха диспечерите. 

Програмата нагледно демонстрира, че скорост, близка и под максимално разрешената се отчита единствено по точките на задръстване и то за кратко. 

Трафикът в Пловдив е много напрегнат, а ремонтите го утежняват още повече, призна шефът на диспечерите Маньо Петров. 

Според експертите градските пътни артерии са проектирани в средата на миналия век, когато никой не е предполагал днешният наплив от автомобили, чийто брой по улиците дневно вече надхвърля 200 хиляди. В това число влизат и приходящите от други населени места,  които работят в града.

Днес в Центъра за управление на градския трафик бе обявен ден на отворените врати за граждани, който обаче предизвика минимален иннтерес от тяхна страна. 


Още от категорията

Директор на училище предизвика социално напрежение

Атанас Кръстев, председетел на Синдикалния регионален съюз на КТ „Подкрепа – Пловдив, заяви пред журналисти, че е възникнало социално напрежение в ОУ „Д-р Петър Берон“. Той посочи, че причината е свързана с директора на училището Стефан Кичуков.  Синдикатът е сезирал прокуратурата и Министерството на образованието за упражняване на натиск за..

публикувано на 25.02.20 в 14:17

Ученици от Пазарджик се връщат от Италия с искане за хоспитализирането им в София

Група ученици и двама преподаватели от пазарджишкото училище "Димитър Гаджев" пристига днес от Италия. Педагозите са притеснени, че децата, които са от ромския квартал "Изток", няма да спазват 14- дневния карантинен срок. Те настояват групата да бъде настанена в болница в София. Въпреки препоръките да не се пътува до Италия учениците са заминали вчера..

публикувано на 25.02.20 в 14:07

До шест години затвор грозят данъчната, взела 2000 лв подкуп

Обвинение за подкуп в размер на 4000 лева повдигна Окръжната прокуратура срещу данъчната служителка, задържана при получаване на парите вчера в търговски обект в Пловдив.  Ренета Иванова, служителка на НАП на възраст около 60 години, е била хваната в момент на получаване на 2000 лева – половината от поискания след рекет подкуп от притежател на фирма и..

публикувано на 25.02.20 в 13:52

Без коли в пешеходната зона на Асеновград от средата на март

Забраняват свободния достъп на автомобили по пешеходната зона в центъра на Асеновград. Мярката влиза в сила от 15 март, обяви зам.-кметът на общината инж. Стоян Димитров. Всички граждани, които живеят в района, както и търговските обекти и институциите, нуждаещи се от транспортен достъп, трябва да подадат документи за издаване на специален..

публикувано на 25.02.20 в 13:48

Шефката на Басейнова дирекция на съд за безстопанственост

Прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост на директорката на „Басейнова дирекция“- Пловдив Цветелина Кънева. Тя е обвинена за това, че не е предприела необходимите по закона мерки за ликвидиране на незаконния сондаж в Захарния завод в Пловдив.  Кънева бе задържана вчера в зрелищна акция на маскирани полицаи във ведомството. „На..

публикувано на 25.02.20 в 13:30