Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пловдив 2019" финансира 13 проекта за 317 000 лева

13 проекта на обща стойност 317 хиляди лева одобри Фондация „Пловдив 2019“ от конкурса „В последния момент“. Отхвърлени са 47 проекта. 
50 хиляди лева ще получат авторите на документален филм „Следващото поколение“ за спасяването на българските евреи, както и проектът „ПРОЛЕТ ПРЕЗ ЯНУАРИ“ на Народен театър „Иван Вазов“. Това е първият спектакъл от поредицата проекти, които ще се реализират в рамките на Асоциацията на Балканските Национални театри.  Книжно издание „Регионале“ ще популяризира културните, туристическите и социалните проекти от Южен Централен район. Създателите му печелят 49 хиляди лева. 
С 30 хиляди лева е оценен проектът за  заключителен спектакъл - пърформанс на стипендиантите и менторите на първото издание на Национална стипендия „С усилия към звездите“.  Тя е учредена от фондация „Културни перспективи“ и КЦМ в подкрепа на млади арстисти, а техни ментори са Георги Господинов, Недялко Солаков, Явор Гърдев, Красимира Стоянова и Галина Борисова. 
Също 30 хиляди лева получава проектът BRIDGE through Art, който ще подготви фестивал на арстистичните дейности на осъдени лица и други маргинализирани групи. 
И още един проект получава 30 хиляди лева -  Изложба – проучване на тема „Неудобната модерност. Архитектура та на НРБ (1944 – 1989“. Неин автор е  арх. АНета Василева от УАСГ
Телевизия ММ печели проект за 20 хиляди лева, наречен „Европа в капки поезия“ . Средствата се отпускат за реализацията на воднореагиращите графити, представящи цитати поезия
Останилите проекти получават от 13 до 7 хиляди лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издирваните мъж и дете в Стара планина са починали, оцелялото дете е в УМБАЛ "Св. Георги"

Мъжът и детето, поразени от мълния в Стара планина в района на връх Купен, са починали, спасено е 13-годишно момче, съобщиха от Планинската спасителна служба.  В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния Военен хеликоптер от 24-та авиобаза Крумово се включи в спасителната операция на пострадалите.  Оцелялото дете вече е..

публикувано на 22.07.24 в 18:10

В Стара планина издирват баща и дете, ударени от мълния

В Стара планина мълния е ударила баща и син в района на връх Купена, който се намира до връх Ботев.  Мъжът е на 47 години, детето е на 11. Сигналът за инцидента е подало 13-годишно момче. В ход е спасителна акция, като планински спасители от Троян почти са стигнали до пострадалите, каза дежурният в Планинската спасителна служба. В издирването на..

публикувано на 22.07.24 в 17:00
Пожарът между селата Овчеполци и Цар Асен е локализиран, няма опасност за населените места.

Локализираха пожара до Овчеполци

Локализиран е пожарът, който избухна по обяд в сухи треви, храсти и стърнища в землището на пазарджишкото село Овчеполци. Работи се за пълното му потушаване, съобщи говорителят на пазарджишката пожарна Мирослав Стоянов.  Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци Той допълни, че в района на пожара е завалял дъжд, който много е..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Пловдив ще има нови контейнери за смет

Община Пловдив ще подмени всички битови контейнери за смет през следващите три години. В обявената поръчка за доставка на общо 1650 контейнери с три вида вместимост е заложена максимална цена от 9 милиона 470 хиляди лева без ДДС.  Според разписания график първите 400 съдове за смет трябва да бъдат доставени до края на тази година в районите Тракия..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Три екипа гасят пожар на сухи треви край Овчеполци

Сухи треви, храсти и стърнища пламнаха по обяд в землището на пазарджишкото село Овчеполци към село Блатница.  Заради вятъра, който често сменя посоката си, и огънят също е сменил посоката си и сега е тръгнал по посока село Цар Асен.  От пазарджишката пожарна уточниха, че са изпратени 3 противопожарни автомобила от Пазарджик и Пещера. На място е..

публикувано на 22.07.24 в 13:29