Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джазменът Дейвид Бъркман за първи път на българска сцена в Радио Пловдив

| обновено на 29.09.18 в 18:46

Екипът на "Камерна сцена Пловдив" открива есенното издание на джаз платформата с концерт на един от най- именитите съвременни артисти - Дейвид Бъркман. Концертът ще е на 29 септември, събота, от 19.30 часа в Първо студио на радио Пловдив. 

Дейвид Бъркман е модерен джаз пианист, композитор, аранжор и музикален педагог.   В творческата си биография той има девет авторски албума, редица награди от престижни форуми, три книги и дългогодишна педагогическа практика. 

СнимкаБъркман е определян като един от най-добрите съвременни пианисти. Свири и композира с оригинален личен и уникален стил, повлиян от майсторите на импресионизма в съвременното клавирно изкуство като Бил Евънс и Кийт Джарет. 

Дейвид Бъркман печели редица награди като композитор и фронтмен - 2000 ICRA Grant на Фондация Doris Duke, Chamber Music America Grant за създаване и представяне на нови творби; наградата Homer Osborne от Wichita Jazz Society.

Той свири и записва с най-именитите артисти в жанра - Сисъл Макбий, Том Харел, The Vanguard Orchestra, Сони Стит, Брайън Блейд, Джо Ловано, Дейв Дъглас, Рей Дръмънд, Били Харт, Дик Оутс, Тони Малаби, Робин Юбанкс, Стийв Уилсън, Крис Потър, Скот Уендхолт, Лени Уайт, Скот Коли, Бил Стюърт, Дейв Страйкър и други.

Издава и три свои книги на образователна джаз тематика - The Jazz Musician’s Guide to Creative Practicing (2007); The Jazz Singer’s Guidebook (2009) и The Jazz Harmony Book (2014).

В момента Дейвид Бъркман преподава в престижния Колеж Куинс в Ню Йорк.

На 29 Септември, събота, от 19.30 на сцената на Първо студио на Радио Пловдив излизат:

Дейвид Бъркман (пиано), 
Димитър Льолев (алт и тенор саксофони), 
Мартин Ташев (тромпет и флюгелхорн), 
Васил Хаджигрудев (контрабас) и 
Никола Горялов (барабани)

Проектът се осъществява в партньорство с Фондация Groove Atelier, Американското посолство в България, Groove Talks и е част от културния календар на община Пловдив.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С концерт на Борислав Ясенов започва 14 сезон на "Камерна сцена Пловдив"

14-ят сезон на "Камерна Сцена Пловдив" е посветен на съвременните тенденции, мултикултурните колаборации и провокации, съобщават организаторите на съблитието, като поясняват, че  фокусът в този сезон е върху млади, талантливи, както и вече доказали се артисти на европейската алтернативна джаз сцена. След изключително успешния тринадесети..

публикувано на 19.04.24 в 12:43

Ангел Демирев акустично трио с концерт в Радио Пловдив

Концерт на Акустично трио Ангел Демирев ще представи авторска музика и интерпретации на произведения от различни стилове. На сцената на Първо студио на Радио Пловдив китаристът Ангел Демирев музицира с колегите си  Христо Минчев - контрабас и  Петър Миланов - акустична китара.  "Пътувам много, работя в различни проекти с колеги от Швейцария,..

обновено на 18.04.24 в 09:12

Румяна Станчева представя новата си книга в Радио Пловдив

Премиера на новата книга на Румяна Л. Станчева „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за романа” ще има в Първо студио на Радио Пловдив.  Книгата ще бъде представяна от проф. Клео Протохристова и доц.Камелия Спасова  на  18 април в 18:00 часа. „Сравнително литературознание. Фаталната жена и 5 европейски кройки за..

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Виктория Тичинска показва "Истинските инфлуенсъри" в Радио Пловдив

„Истинските инфлуенсъри“ е названието на изложбата, която  се открива в Културния център на радио Пловдив.  Проектът е на младата авторка Виктория Тичинска, която посвещава дипломната си работа на българските параолимпийци и техните невероятни истории за силата на човешкия дух. В експозицията са включени 12 картини – масло и цветни..

публикувано на 12.04.24 в 14:18
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14