Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пациентите не са единни за промените в здравния модел

| обновено на 25.09.18 в 15:35

На 26 септември в НДК ще се проведе Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. В дискусията ще участват представители на Министерски съвет, Народното събрание, държавни институции, съсловни организации, представители на държавните, общинските и частните болници, работодателски и синдикални организации, неправителствени организации и други. Във форума участие ще вземат и представители на Световната банка и Световната здравна организация.На нея министър Кирил Ананиев ще представи вариантите за промени в здравно-осигурителния модел на страната, части от които изтекоха в медиите. 

Според едното предложение НЗОК ще финансира лечение на пациентите до 700 лв., а всичко нагоре ще се поема от застрахователни фондове. За целта специалистите предлагат въвеждане на задължителна месечна здравна застраховка от 12 лева, която също ще се разпределя на социален принцип като 8-процентната вноска. 

В тавана от 700 лева пациентите също ще имат съучастие. НЗОК ще покрива 85% от тази стойност,  а останалите 15% пациентите ще плащат кеш или чрез допълнително доброволно застраховане”. Другият вариант на министър Ананиев предвижда пълна демонополизация на НЗОК.

Пенка Георгиева, председател на сдружението Пациентски организации "Заедно с теб", подкрепя идеите на Здравното министерството, защото в  момента пациентите доплащали около 40 процента от джоба си /регламентирано и нереглементирано/. Идеята е тези плащания да бъдат намалени. Смятаме, че идеите на министъра са разумни за доплащане около 10 – 15 процента. Според нас това ще облекчи пациентите. Трябва да се обмисли контролът на средствата. Болниците се превърнаха в търговци на здраве. В търсене на оборот качеството на медицинската услуга падна. Назрял е моментът да се направи нов здравно-осигурителен модел. На много хора сегашното статукво им харесва, но на нас пациентите не ни харесва.

Според нея в България осигуряването трябва да бъде споделено като се изготви работещ модел за контрол.

Точно на обратното мнение е Иван Димитров - председател на Федерация "Български пациентски форум".

По думите му, МЗ и МФ трябва да направят така, че не българина да си плаща, а държавата да плаща целият процент за групите, които отговаря. Държавата от години краде от здравето на нацията. Държавата е най- некоректният платец. До момента не е ясно какво предлага министъра. Безумно е да се иска да плащат най- бедните. Никой застраховател няма сметка да застрахова болни хора, никъде в Европа не се застраховат хронично болни хора. Самите застрахователи твърдят, че с тях никой не е разговарял. Пациентите са много разтревожени, защото нямаме яснота какво ще се случва. Пускат се позивни през медиите и пациента започва да се тревожи.

Иван Димитров смята, че с годините държавата е овладяла обществената НЗОК.  Лека - полека държавата започна да казва как да се лекуват болните, как да се приемат пациентите. Намесите на държавата в здравеопазването вредят на пациентите. Моят лекар не ме лекува по добрата медицинска практика, а по административен начин, което нарушава конституционните ни права и добрите медицински практики.Още от категорията

Лятото в Старосел - топло и пълно с туристи

„Настоящата ситуация е безпрецедентна“, заяви Виделин Писков -  представител на маркетинг  екипа на Винен и СПА комплекс в Старосел. По думите му, от 13 март до 13 май бизнесът в страната в туристическия спектър  е бил преустановен. Браншът е претърпял безпрецедентни загуби и пропуснати ползи.  „Това, което се е случи в Старосел,  се..

публикувано на 04.06.20 в 17:09
Пенка Георгиева

Очаква се бум на хроничните заболявания след карантината

На 15 юни отпадат всички ограничения, свързани с разпространението на коронавируса у нас, стана ясно на днешния, последен брифинг на Националния оперативен щаб. След близо 3 месеца живот в извънредно положение по време на пандемия, как се отрази това на хората с хронични заболявания? „Хората се страхуваха да отидат на прегледи и това влоши..

публикувано на 04.06.20 в 15:40

Хората вярват по-скоро на Божков, отколкото на властта

„Мисля, че независимо от пренебрежението, което управляващите показват, този ход е доста действен спряма хората и те вярват по-скоро на Васил Божков, отколкото на тях”. Така експертът по сигурност Николай Радулов коментира по Радио Пловдив публикуваните от Божков текстове и комикси във Фейсбук. „Мисля, че тези хора, които управляват държавата,..

публикувано на 04.06.20 в 15:12

Пациентите са объркани за коронавируса

"Нямам пациент, който да е дошъл при мен и да не ме е попитал :  в крайна сметка,  има, или няма коронавирус ? ", каза в интервю за Радио Пловдив д-р Николай Влахов от Второ ДКЦ  в Пловдив.  Д-р Влахов разказа, че периода на активния коронавирус е преминал трудно. Особено в началото, когато върху личните лекари е паднала голямата  отговорност, когато..

публикувано на 04.06.20 в 10:37

Унищожихме Черноморието, така ли очакваме туристи!

Може ли един бетонен строеж на морския бряг, на така наречения „Шофьорски плаж“, южно от Бургас, да бъде едновременно „укрепително съоръжение“ по документи и същевременно хотел, какъвто изглежда ? „Свидетели сме на едно безумие и пореден опит да ни правят на глупаци! “ – коментира ситуацията  Спас Узунов от фондация „Биоразнообразие“...

публикувано на 03.06.20 в 16:47