Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Великият укротител“ Димитрис Папайоану в Пловдив

| обновено на 26.09.18 в 16:30

Само два дни преди първото от серията представления на „Великият укротител“ в България световноизвестният гръцки хореограф Димитрис Папайоану даде специална пресконференция в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. 

Звездата на международната сцена за изпълнителски изкуства е в страната, за да участва в 11-тото издание на международния фестивал ONE DANCE WEEK – акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

Димитрис Папайоану сподели, че с всеки свой спектакъл търси смисъла на живота и очаква с нетърпение срещата си с публиката в България: 

Когато има връзка между артистите и публиката, това е усещане, което не може да се сбърка и от което ние, артистите, не можем да се откажем. Вълнувам се и съм любопитен да усетя публиката в Пловдив. Аз съм балканец. Това е в кръвта ми. И за добро или лошо Балканите и балканското ме вдъхновяват в работата ми, сподели хореографът и допълни за новия си спектакъл: 

Енергиите, които ни движат, всички тези въпросителни, на които искаме да отговорим, трябва да бъдат укротени, преди да умрем

Интересът към новия спектакъл на Папайоану е толкова голям, че обявените три дати в Пловдив бяха разпродадени много преди събитието, на което се очакват културни оператори, фестивални програматори и посетители от цял свят. Декорите на мащабната продукция „Великият укротител“ пристигнаха рано сутринта с два 17- метрови ТИР-а, за спектакъла в Пловдив вече е и 20-членния артистичен и технически екип. Работата по изграждане на сцената за спектакъла ще продължи три дни.


Снимка


Гостуването на артист от ранга на Папайоану отваря нова страница за мястото на съвременните изпълнителски изкуства в България и поставя съвременния танц на заслуженото му място в културната карта на страната ни. И най-голямото доказателство за това е огромният интерес на публиката, коментира Асен Асенов, директор на Фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“, която организира фестивала. 

Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Фондация „Пловдив 2019“ допълни, че е чест „Великият укротител“ да бъде акцент в тазгодишното издание на ONE DANCE WEEK, който е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Световноизвестният хореограф Димитрис Папайоану ще представи за първи път в  България свой спектакъл. 

След представлението на специална церемония световноизвестният хореограф ще бъде  удостоен с наградата на Министерството на културата "Златен век" - печат на цар Симеон Велики, за постиженията му в културата. Папайоану ще получи отличието си от министъра на културата Боил Банов. 

Димитрис Папайоану e най-успешният и значим артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства в новата история на Балканите. Мнозина също разпознават Папайоану с грандиозните церемонии за Олимпийските игри в Атина (2004) и Европейските игри в Баку (2015). Роден в Атина .Завършва Училището за изящни изкуства .Първоначално работи като илюстратор и автор на комикси, преди да стигне върховете на изпълнителските изкуства като режисьор, хореограф, танцьор,сценограф, дизайнер на костюми, грим и осветление. За първи път е в страната и в Пловдив, а интересът към спекталъта е огромен и оправдан. 

"Великият укротител" е новото бижу в 30-годишната впечатляваща кариера на Папайоану. В спектакъла човешкият живот е пътешествие до скрити съкровища, откривателство на съкровеното, вътрешно археологическо проучване на смисъла.

Талантливият грък жонглира с препратки от историята на изкуствата, известни европейски картини, метафори и танцови техники.

Зрелищните декори, типично в стила на Папайоану, са подвижна вселена, в която подът става вълна, отварят се неочаквани врати, създават се хибридни същества, докато десетимата танцьори на сцената разголват табутата за смъртта и тялото.

Репортаж за събитието и размислите на твореца може да чуете в прикачения звук файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26