Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарeн гръцки хореограф с награда "Златен век"

| обновено на 28.09.18 в 09:14

Големият гръцки артист Димитрис Папайоану ще бъде награден със „Златен век” - печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота, от министъра на културата Боил Банов.

Това ще стане след първата премиера у нас на спектакъла „Великият укротител“ тази вечер от 19.30 часа в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. 

Световноизвестният хореограф участва в 11-ото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс One Dance Week в цели три поредни дни - на 28, 29 и 30 септември, и е едно от събитията в танцовото изкуство за тази година.

„Великият укротител“ представя идеята за човешкия живот като издирване на съкровеното, пътешествие за скрити съкровища, душевно археологическо проучване за смисъла. 

Вече три десетилетия Димитрис Папайоану режисира въображаеми, абсурдни, циркови светове на сцената. 

Човешките тела се превръщат в бойни полета, взаимодействат със сурови материали, сливат се в хибриди, усилвайки оптическите илюзии, в които той е толкова добър.

Димитрис Папайоану e най-успешният и значим артист в областта на съвременните изпълнителски изкуства в новата история на Балканите. Мнозина също разпознават Папайоану с грандиозните церемонии за Олимпийските игри в Атина (2004) и Европейските игри в Баку (2015).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54

Спаска Попова представя "България в мен“

Премиера на книгата пътепис „България в мен“ на Спаска Попова ще се състои тази вечер от 18 ч. в пловдивското читалище „Алеко Константинов“.   Авторката и творбата й ще бъдат представени от Иван Христов, а водещ на литературното събитие е Елена Диварова. „Пловдивската поетеса Спаска Попова издаде своята пътеписна книга „България в мен”. Още..

публикувано на 25.09.24 в 07:19

Фестивал Тракийски Мистерии с богата програма в Пловдив

На 29 Септември в Пловдив предстои грандиозна кулминация и финал на издание 2024 на Фестивал Тракийски Мистерии. Фестивал Тракийски Мистерии е първият проект в страната ни, който реализира мащабна образователна инициатива без аналог, като чрез преживяване и изкуство се предават знания за различни епохи и основополагащи за родовата ни памет..

публикувано на 25.09.24 в 07:02

"Аспект" представя творби на Цвета и Чавдар Вълови

Галерия „Аспект“ представя съвместна изложба на талантливото семейство Цвета и Чавдар Вълови под мотото „Като спомени от приказки“.  Авторите са подбрали 25 картини в смесена моливна техника и акварел, подготвени специално за изявата им в пространството на галерията.  В нея Чавдар Вълов показва свои творби за трети път. Почеркът му е деликатен и..

публикувано на 25.09.24 в 06:44