Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката е движеща сила на всяко общество

С акцент върху Европейската година на наследството Институтът по зеленчукови култури „Марица“ ще отбележи Европейската нощ на учените. Представители на Института и гост-лектори ще  говорят за корените на българското градинарство, за уникалните зеленчуци на с. Куртово конаре и традициите при отглеждането на на традиционни сортове зеленчуци-  В рамките на инициативата ще бъдат представени експонати от Музея в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“ в гр. Садово. 

Заместник-директорът на ИЗК "Марица" доц. д-р Иванка Тринговска подчерта, че Европейската нощ на учените е мащабно събитие, което стартира преди 13 години и се провежда винаги в последния петък на месец септември. Всяка година интересът към събитието нараства, като миналата година в Европейската нощ на учените са участвали над 340 града в Европа, а участниците са били над 1 млн. Хиляди събития тогава се случват едновременно и основното им послание е, че науката е забавна и завладяваща, че учените работят по проблеми в полза на обществото като борбата с рака,  изхранването на нарастващото население, климатичните промени и др.

Посланието до най-малките е, че ученето може да става и по забавен начин. Даваме им възможност да се докоснат до науката и да предизвикаме интереса им. Искаме и да привлечем младите хора към научна кариера тук и сега, защото движещата сила на всяко едно общество е науката.

За трета година  Институт „Марица“ се включва в тези събития по проeкт REFRESH  „намери науката навсякъде и споделяй“.

Всяка година Европейската нощ на учените минава под знака на някаква тема, а тази година е подчинена на Европейската година на културното наследство. В синхрон с това учените от института се стремят да запазят традиционния вкус на българските зеленчуци и новите сортове, които създаваме, трябва да  носят този вкус, с който ние  българите, сме свикнали.  Наследството не е нещо статично, то се променя, когато ние си взаимодействаме с него и то може да играе голяма роля заизграждане на  бъдещето.   Давам пример със зеленчуците. Нашите сортове по традиция са много вкусни, ароматни, с много ценни вещества. Настоящето обаче налага да има все по-висок добив, да бъдат все по-устойчиви към заболявания и всичко това е много трудно.  В нашия институт, който е с почти 90 годишна история, с гордост мога да заявя, че са създадени над 300 сорта зеленчукови култури с отлични вкусови качества, защото  лекциите по качество е основно направление за ИЗК „Марица“, заяви доц. д-р  Иванка Тринговска.

Интервюто – в звуковия файл: 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12