Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Реформа може да има само, ако спре кражбата в здравеопазването

Това са измишльотини и псевдо реформи. Истинската реформа трябва да започне сега и то със сериозна политическа воля.

Трябва да спре да се краде в здравеопазването и тогава системата след 5-6 години ще бъде истинска. Това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Димитър Шишков, шеф на Клиниката по урология към УМБАЛ „Пловдив“ по повод предлаганата здравна реформа от министър Кирил Ананиев.

Той беше категоричен, че направените предложения са „нещо като замазване на проблемите в здравеопазването“.

Това е опит да се натрупат някакви допълнителни пари, които незнайно къде ще отидат и как, макар че на всеки е ясно как отиват и се разпределят парите. Парите се разпределят простичко – има политическо лоби към някоя от болниците, а всяка болница е под крилото на даден депутат от по-известните и по-заможните, те дърпат конците. Затова директорите на болниците и прокуристите, се назначават от политиците. Те трябва да бъдат верни, те трябва да връщат пари, те трябва да извършват сделки с верни на някой политик фирми. Така се източва касата, така няма и достатъчно пари в болниците, категоричен е Димитър Шишков.

Докато има политическо лоби, което диктува кой ще управлява и кой ще бъде мениджър на дадена болница – няма как да се случи каквато и да е реформа, каза още професор Шишков.

Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Вечерня и бдение в Бачковския манастир в очакване на празника

Благословение на всички и братски в Христа поздрав отправи в ефира на Радио Пловдив игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий  в навечерието на големия християнски празник Успение Богородично на 15 август.     Празнични литургии ще бъдат отслужени в цялата страна,  на някои места ще има и литийни шествия с иконата на Божията майка...

публикувано на 14.08.20 в 11:01

Очакват се резултати на нови 20 теста за Ковид-19 в общината

Сред новите заразени с Ковид-19 в Пловдив тази седмица са и двама служители от сградата на Община Пловдив на пл. "Централен". С тях общият брой на установените случаи на общински служители с коронавирус са общо шест . Това потвърди за Радио Пловдив главният секретар на общината Ангелина Топчиева . Тя допълни, че са взети всички противоепидемични..

публикувано на 14.08.20 в 10:21

Болниците разполагат с големи резерви за лечение на Ковид-19

Частните болници в борбата с Ковид-19, или как и колко от тях вече работиха и ще продължат да работят, след призива на областния управител да има активност в тази посока, интервю с Красимир Грудев , председател на УС на НСЧБ. Според него България се справя твърде добре в ситуацията с лечението на коронавируса. "Тенденцията е за намаляване на броя..

публикувано на 14.08.20 в 09:05

Спешно да се ремонтират общежитията "Чайка" и "Марица"

Правителството отпусна допълнително 100 милиона лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, както и за увеличаване на стипендиите. Целта е да се гарантира достъпът до образование и да се повиши качеството на обучение, както и да се подобрят социално-битовите условия..

публикувано на 14.08.20 в 09:04

Ваксина срещу Ковид-19 е възможна в началото на 2021 г.

Русия регистрира първата в света ваксина срещу Ковид-19. В България  заразата продължава да шества победоносно, напук на приспаната ни бдителност и отчита нови заразени  в Пловдив сред администрацията и в Пазарджик - в Центъра за спешна медицинска помощ. Събеседник е  известният вирусолог акад. Ангел Гълъбов Академик Гълъбов коментира, че в..

публикувано на 13.08.20 в 11:48