Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продукция на Радиотеатъра на програма "Христо Ботев" на БНР в ефира на Радио Пловдив

Валентин Ганев чете "Камбаната" на Недялко Славов по Радио Пловдив

До Бъдни вечер всяка неделя от 18.00 до 19.00 часа

| обновено на 03.12.18 в 09:17

От 07 октомври по Радио Пловдив тръгва излъчването на романа на Недялко Славов "Камбаната", прочетен от актьора Валентин Ганев. Това е една продукция Радиотеатъра на програма „Христо Ботев“ на БНР.  



По Радио Пловдив романът "Камбаната" ще бъде излъчван всяка неделя от 07 октомври до 23 декември между 18.00 до 19.00 часа. В този час слушателите ще могат да чуят по четири епизода от общо 46-те части на "Камбаната". 

По националната програма "Христо Ботев" четенето на "Камбаната" стартира на 01 октомври - всяка вечер от 21.20 часа. 

Публикуваме текста на  ръководителя на Радиотеатъра и журналист от програма "Христо Ботев“ на БНР Митко Новков, който е и инициатор на проекта, за четенето на забележителния и хитов романа на Недялко Славов.

„Камбаната“ – една възхита на квадрат

Недялко Славов е един от най-добрите български писатели в днешно време, който – след като изяви своя голям талант в поезията, стори същото и в прозата. Особено с „Камбаната“ – роман без празна дума, без излишна фраза, без скучно многословие… 

Роман изумителен, възхитителен, потресаващ! Няма как да не е, защото с него Недялко Славов се гмурва една тема, болезнена за българското общежитие и непоносима за мнозина от нас – обезкостяването и оглозгването на българското село. „Камбаната“ не се страхува да бръкне в раната и да покаже нещата ачик-ачик, без сантименталности, без политическа коректност. Прозрачно е всъщност кои са мематите, в турския сериал „Долината на вълците“ има такъв герой, дясна ръка на мафиотски бос. 

„Камбаната“ всъщност звънти за оставените на пълен произвол умиращи български села с по десетима старци в тях, от които държавата е вдигнала ръце, а животът всекидневно е поставян на изпитание: „Хората бяха други. Ходеха мълчаливи, нямаше песни.“ Ясно е: нещо трябва да се случи, някой трябва да се престраши и да тръгне да спасява беззащитните престарели хорица от атаките на „вълците“ и този някой се намира – Вено, с прозвището Самурай, стар пандизчия, но благороден и с(ъ)вестен, който осъзнава, че ако не той – то кой, и ако не сега – то кога (така пита Назъм Хикмет). 

С романа „Камбаната“ Недялко Славов извършва същото, което извършва и неговият герой – застава на страната на губещите, на ошушканите, на заврените в калта, за да им даде поне малко човешко достойнство и гордост, да им възвърне доблестта. И е много интересно как от интелектуалната, поетична, артистична тема на „432 херца“ писателят премина така органично и естествено към грубата, жестока, брутална тема в „Камбаната“. Разбира се, майсторството при разказването е същото, романът прелива от можене, от знаене, от усет какво значи добро писане и как читателят нито за миг да не загуби интерес, вървейки упоен след перото на автора. 


В наши дни Недялко Славов се очерта като един от изключително големите майстори на прозата и е просто учудващо как сякаш изведнъж той, поетът, се обърна към белетристиката, за да покаже колко го бива и колко е талантлив включително и там. Към таланта му прибавяме значимостта на темата и така наистина се срещаме с роман, който взривява чувствата и поглъща вниманието. Роман, от който не можеш да се откъснеш, докато не затвориш последната страница, но който и след това продължава да те държи и гложди – преглъщаш сухо и хем негодуваш заради сквернотата на събитията, хем се радваш заради прелестите на почерка.


„Камбаната“ – ето го в действителност, на терен, така да се каже, социалното писане, социално-ангажираното говорене,  ето го най-накрая начина литературата да съответства на живота: да го показва такъв, какъвто е в цялата му мизерия, но и величие; да го прави по-добър тъкмо със средствата на писането. В този смисъл „Камбаната“ е дълго очакван роман, от който българската култура имаше насъщна нужда – роман, показващ, че може да е обществено обвързан без да е естетически бездарен. 

Напротив, свръхдарен е, както свръх дарени сме ние днес, като слушатели, получили възможността да го чуем и да му се възхитим. Прибавяйки към възхитата от текста и възхитата от изпълнението на Валентин Ганев – прецизно, вдъхновено, завладяващо. Възхита от писателя, възхита от актьора: една възхита на квадрат, която носи радост на сбръчканите ни от злобите на деня ошмулени сърца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Художникът Цветелина Велкова

Цветелина Велкова показва "Цвят и сянка" в Радио Пловдив

Изложбата “ Цвят и Сянка ” на Цветелина Велкова ще бъде открита  на 18 март от 18.30 часа в Културния център на Радио Пловдив.  Експозицията показва разнообразие от графични и живописни творби, включително пейзажи, фигурални композиции и натюрморти. Те се излагат за първи път пред публика. Председателят на Дружеството на пловдивските..

обновено на 18.03.24 в 06:14

Книга за богатството представят в Първо студио на Радио Пловдив

„Богатството ни приляга“ е първата книга на Аида Марковска, холистичен и родов терапевт и Ваня Кънева, магистър психолог, която практикува в областта на взаимодействието между човека и средата. Тя е плод на техния дългогодишен и съвместен труд, и приятелство. На 14-и март, от 18.30 часа, в Първо студио на радио Пловдив ще разберете повече..

обновено на 11.03.24 в 12:26

Премиера на "Смирено" на Петър Краевски в Първо студио на Радио Пловдив

Новата стихосбирка на Петър Краевски, озаглавена „Смирено“, ще бъде представена в Първо студио на Радио Пловдив на 15 февруари от 18.00 часа. Новата книга излезе в края на 2023 г. от "Жанет 45". Корицата и илюстрациите са на Иван Краевски.  „Смирено“  съдържа над 65 стихотворения, бял стих, с добре овладяна ритмика, както и няколко текста в..

обновено на 15.02.24 в 06:57

13 февруари - Световен ден на радиото

По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Общото събрание на ООН през 2012 година, 13-и февруари е обявен за Световен ден на радиото. Денят е избран неслучайно - рождената дата на радиото на самата Организация на обединените нации е именно 13 февруари - през 1946 година. 13-тото издание на празника на радиото през 2024-а година е специално, като..

публикувано на 13.02.24 в 07:57

"Велин Рок Блок" празнува своя 1500 брой в ефир

Най- дълголетното предаване за рок музика в българския радиоефир „Велин Рок Блок” ще празнува наживо на 30 януари. Празничното издание ще е четиричасово и рок маратонът ще започне, както обикновено, в 20 часа, но ще продължи още два екстра часа - до полунощ! Водещият проф. Велин Станев е поканил много и различни събеседници – личности,..

обновено на 30.01.24 в 06:22