Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изконно право е да знаеш кой си и откъде са корените ти

Еднакви в различията си, но пълноценни като част от всички останоли,  са осиновените деца на България. В рамките на националните информационни седмици на осиновяването  Българска асоциация „Осиновени и осиновители“ и Комплексът за социални услуги за деца и семейства канят на откровен разговор за  живота и преживяванията им педагози, осиновители и професионалисти в социалната сфера. За проблемите около тайната на осиновяването, предизвитателства, свързани с този процес  в контекста на новата Стратегия за детето 2019-2030 г. - Дора Прангаджийска -.психотерапевт и  автор на  книгата „Благодаря ти, мамо. Пътят на осиновения от гнева до прошката", представяща нейния личен опит свързан с осиновяването й.  

В началото беше много по-трудно, когато ние говорехме и хората  само ни слушаха и съпреживяваха, защото  осиновяването е процес, който носи много енергия и стаени емоции за всеки, който е свързан с темата. Впоследствие започнаха  лека-полека да говорят и да споделят в залите своите лични преживявания и истории. А когато си емоционално влязъл в темата към сърцата на хората, те започват да чуват много повече и да усещат чувствата и емоциите на хората от „триъгълника“ . Това според мен е начинът за смяна на обещствените нагласи и перспективата по темата %осиновяване“, подчерта Дора Прангаджийска.

По думите й в България сега все по-рядко от преди, се срещат „етикетите“, които се слагат на хората от триъгълника и това говори за незрялост на хората, които ги слагат.

В Асоциацията вече 2-3  години се работи за това, да се въведе темата за осиновяването в разговорите  между родители и деца, да няма тайни и през филмчета, приказки, истории на други хора, то да поеме детето по малко и на части истината, за да я приеме. Така то ще бъде подготвено за живота, за училище и улицата, когато чуе отвън тази истина, ще бъде подготвено за нея.

Ние може да нямаме  ресурс да накараме обществото да спре да казва каквото и да е, но може да изградим ресурс за справяне с темата, така че то да е в комфорт с нея.

Фокусът на нашата кампания е човек да има достъп за своя произход, но за съжаление, действащото законодателство в Семейния кодекс все още не го позволява. Сега, за да стигне човек  до тази информация за произхода си, осиновеният  трябва да премине през решение на Окръжен съд. Това невинаги се случва, защото „само важни обстоятелства могат да го позволят“, а всеки съд тълкува по различен начин  важните обстоятелства.  Искам в тази наша кампания да бъде чута  от общество и управляващи за необходимостта на осиновения да стигне до произхода си.

Осиновените хора обаче не търсят други родители и това може би е успокоение за тях. Всеки от нас има своите родители, семейство и когато има изградена добра връзка, няма сила, която да я разруши. Изконно право обаче е да знаеш своя произход, кой си, откъде идват твоите корени и това е нашият апел, заяви още Дора Прангаджийска.

Чуйте цялото интервю от звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриха над 500 старинни монети при разкопки в Пловдив

Повече от 500 монети от различни епохи и  златна заготовка за изработка на ювелирни изделия, откриха археолози от Регионален археологически музей в Пловдив. Находките бяха открити при спасителни разкопки в подножието на Стария град.  Проучваният обект е в историческа зона "Филипопол - Тримонциум - Пловдив", която представлява групов паметник..

обновено на 17.08.24 в 12:19

В село Кръстатица вече има параклис "Успение Богородично"

В родопското село Кръстатица на 17 август, събота,  ще бъде осветен новопостроеният параклис "Успение Богородично". Той е издигнат по инициатива на местни жители и със средства от дарители. Досега в Кръстатица, която се намира на 40 км. от град Смолян и курорта "Пампорово", а и на 5 км. от балнеоложкия център село Баните, не е имало църква или..

обновено на 17.08.24 в 08:31

Заблудите с предизборни дъвки вече не действат

"Проучването на Галъп колкото и да е професионално, е твърде прибързано. Трусовете в момента в две, три или четири партии са такива, че не може реално да бъде отчетена каква ще бъде картината след изборите. Не е ясно, точно поради тези сътресения, как ще се явят партиите". Това заяви журналистът Иван Тропанкев. По думите му, не само  ДПС има..

публикувано на 16.08.24 в 10:56

Чуждите туристи - повече, но не колкото са нашите навън

„Необходимостта от ребрандиране на туристическите продукти на България в контекста на климатичните промени е налице и тя ще става все по-остра с всеки изминал сезон. Причините за това, от една страна, е традиционното презастрояване, което води до негативни резултати, въпреки че базата се разширява, а от друга – необходимо е да се намерят онези..

публикувано на 16.08.24 в 09:28

Следващият парламент ще е още по-фрагментиран

Активността на прокуратурата и последвалите проверки на знакови бизнеси у нас коментира в програма "Точно днес" политологът д-р Теодор Славев от Българския институт за правни инициативи. А също как ДПС ще се яви на вота през октомври, до какво ще доведе проверката на хората на Доган от прокурори и комисия "Антикорупция". Предвид поканата към бившия..

публикувано на 15.08.24 в 11:23