Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има нов конкурс за концесия на летище Пловдив

Транспортният министър Росен Желязков ще предложи на Министерския съвет да се прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив. 

Основният посочен аргумент за това ,е че досегашната процедура е проведена по стария Закон за концесиите. Желязков препоръчва процедурата да се съобрази с новия Закон за концесиите. Той, от своя страна, въежда разпоредбите на директиви на Европарламента и Европейския съвет от 2014 година за възлагане на договори за концесии.

От транспортното министерство припомнят, че класираната на първо място в досегашния конкурс китайска компания Хайнан, в консорциум с Пловдив Еърпорт Инвест“, се отказа да сключи концесионен договор.

Сред възможните решения се сочеше възможността транспортното министерство да сключи договор с класирания на второ място Консорциум Летище Пловдив, в който влизат транспортната компания ПИМК и „Тракия икономическа зона“. В досегашни изявления от консорциума потвърждават интереса си към проекта. Пред Радио Пловдив днес представители на консорциума обясниха, че все още не са информирани за решението на министерството. 

Сред възможните решения се сочеше възможността транспортното министерство да сключи договор с класирания на второ място Консорциум Летище Пловдив, в който влизат транспортната компания ПИМК и „Тракия икономическа зона“. В досегашни изявления от консорциума потвърждават интереса си към проекта. Пред Радио Пловдив днес преставители на консорциума обясниха, че все още не са информирани за решението на мининстерството. За новините Емил Костов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С редица прояви Пловдив отбелязва Международния ден на детето

В Международния ден на детето Пловдив е изпъстрен с празнични събития и занимателни игри.  Програми за 1 юни са приготвили всички културни институти, а забавленията ще са както в Центъра и в Старя град, така и в парковете на всички райони.  Не само зрители, но и съавтори в събитията ще бъдат децата на Пловдив в голяма събитията, посветени на..

обновено на 01.06.24 в 08:55

Доброволците от 112 правят демонстрации на Гребната база

Днес и утре Доброволно Формирование „Пловдив 112“ към Община Пловдив  организира празник на открито, посветен на  Деня на детето и 5 юни – Деня на българския доброволец при бедствия.  На трибуните на Гребната база децата, младежите и всички пловдивчани ще бъдат запознати дейностите, оборудването и методите на работа при височинно спасяване,..

публикувано на 01.06.24 в 08:55

"Магията на детските усмивки" завладява Пазарджик

С целодневна празнична програма под мотото “Магията на детските усмивки” Пазарджик отбелязва Деня на детето. От 9 до 17 часа на площад “Константин Величков” (Тортата) има организирани редица музикални, творчески и забавни занимания.  Освен това се провеждат и съпътстващи събития, сред които са мащабният танцов шампионат Pazardzhik Dance Open..

публикувано на 01.06.24 в 08:49

Балон полита над града на Ботев Калофер, заря-проверка в Сопот

Децата в Калофер ще отбележат 1 юни с полет с балон над града на Ботев. Инициативата се организира от Съюза на парашутистите и е част от проявите, посветени на 148-та годишнина от гибелта на поета и войводата. Началото е в 9.00 часа. По-късно малчуганите могат да се включат в рисуването на открито под мотото „Нарисувай ми бащино огнище“. По..

публикувано на 01.06.24 в 08:43

Юнска кампания за събиране на едрогабаритни отпадъци

Община Пловдив организира кампания през целия месец юни за разделно събиране на едрогабаритни отпадъци (стари дивани, фотьойли, матраци, мебели, дървени плоскости, дървени дограми и др.).  Кампанията се прави за първи път, като целта е всички граждани, които притежават такива отпадъци да ги предадат напълно безплатно на посочените места от 09:00..

публикувано на 01.06.24 в 08:12